Перша школа-музей на Закарпатті

Станіслав Аржевітін стає музейником

 

На Закарпатті існують десятки шкільних музеїв. А от першого вересня відкрилася перша школа-музей. Ініціатором і меценатом незвичного музею став Станіслав Аржевітін, народний депутат – “нашоукраїнець”, банкір, людина з нестандартним мисленням.

У рідному селі Колочава на Міжгірщині він відновив державну школу, яка відкрилася ще у 1879 році. До 1923 року вона була однокласною, себто діти різних років вчилися разом в одному класі. За чеського періоду стала вже двокласною. Школа проіснувала до 1978 року, коли було відкрито нову сучасну будівлю. Цікаво, що саме випуск Станіслава Аржевітіна був останній, який вийшов з атестами із сторічних стін. З того часу давнє приміщення почало приходити в занепад, поки майже цілком не перетворилося в руїну.

Тоді і виник задум у відомого односельчанина організувати там музей, аби всі могли побачити, як виглядала школа у минулому й позаминулому столітті. Тож будівлю цього літа повністю відновили, позносили звідки могли старі шкільні речі і першого вересня у “мадярській королівській державній школі” відбулася символічна лінійка. На зустріч прийшли колишні директори школи, педагоги, учні.

Зі сльозами на очах дивилися на клас зі старими партами з чорнильницями, комуністичними гаслами, портретами членів Політбюро КПРС, фотографіями шкільних часів, згадували, гомоніли. “Ми старалися повністю відновити два класи 1960-1970-х років, учительську та директорську, -- розповідає Станіслав Аржевітін. -- Зараз на черзі відновлення класу чехословацького періоду. Плануємо його відкрити ще в цьому році”.

Отож Колочава нині вже має два музеї – шкільний музей чеського письменника Івана Ольбрахта та школу-музей. До речі, у планах невтомного ентузіаста, засновника банку “Ажіо” -- створення ще й третього музею -- під відкритим небом, який розповідатиме про історію села, його архітектуру та побут.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород.

 

05 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів