22 вересня Андрій Карабелеш повернеться на Підкарпатську Русь

Він був найпомітнішою особистістю на поетичному Олімпі Підкарпатської Русі 20-30-х років ХХ століття (писав російською мовою).

 

Андрій Карабелеш боготворив свою батьківщину і віддав їй увесь свій талант. Він був гордий і незалежний, волелюбний. Як антифашист був заарештований гестапо та майже чотири роки пробув у фашистських концтаборах. Він був підданий сталінською системою забуттю. За життя (1906–1964) встиг видати усього чотири поетичні збірки. Після його смерті творча спадщина митця півстоліття не мала змоги пробитися до читача.
До 100-річчя з дня народження поета ужгородське Видавництво Падяка підготувало шанувальникам творчості поета цікавий подарунок – книгу вибраних творів А.Карабелеша. Тут представлено як ранні зразки творчості, гідні уваги найвибагливішого читача, так і зразки зрілого періоду, поезію та прозу. Уклав збірку та підготував літературно-критичний нарис кандидат філологічних наук, голова правління ужгородського Общества О.Духновича Валерій Падяк. Ініціював видання та написав передмову земляк поета доктор філософських наук, екс-депутат Верховної Ради України Іван Мигович. Спеціально для цього видання портрет А.Карабелеша виконав заслужений художник України Василь Скакандій.
***
Ужгородське Общество О.Духновича 22 вересня проводить вечір пам’яті поета та презентацію книги А.Карабелеша „Избранное”. Початок о 16:00.

 

21 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів