Податковий кредит за іпотечним кредитом

ДПА в Закарпатській області інформує

 

Питання:

Який порядок надання платникам податку з доходів фізичних осіб податкового кредиту по процентах за іпотечним кредитом?

Відповідь:

Відповідно до пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону від 22 травня 2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб” (із змінами і доповненнями, далі – Закон № 889-ІV), починаючи з 1 січня 2006 року, платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року витрати, фактично понесені ним протягом такого звітного року, зокрема частину суми процентів за іпотечним кредитом, сплачених платником податку, яка розраховується за правилами, визначеними згідно з ст. 10 цього Закону.

Відповідно до положень п.1.5 ст.1 Закону №889 іпотечним житловим кредитом є фінансовий кредит, що надається фізичній особі (позичальнику) терміном не менше п’яти повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом або придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки), у власність з відповідним прийняттям кредитором такого об‘єкта іпотеки у заставу.

Для цілей Закону №889 фінансовим кредитом під житло є саме кошти, які надаються банком-резидентом або нерезидентом, кваліфікованим як банківська установа згідно із законодавством країни перебування нерезидента (див. пп.1.11.1 п.1.11 ст.1 Закону України №334 „Про оподаткування прибутку підприємств).

Статтею 10 (п. 10.1) Закону № 889-IV встановлено, що право на включення до складу податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року, виникає у разі, якщо за рахунок такого іпотечного житлового кредиту будується чи придбавається житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким платником податку як основне місце його проживання (у разі придбання об‘єкта іпотеки – за податковою адресою платника).

При цьому Закон № 889-IV (п. 10.5 ст. 10) встановлює обмеження, згідно з якими право на включення до складу податкового кредиту суми, розрахованої відповідно до цієї статті, надається платнику податку не частіше, ніж один раз на 10 календарних років, починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбавається або починає будуватися.

Це означає, що у випадку, коли платник податку будує або придбає декілька об‘єктів іпотеки, до складу податкового кредиту він має право включити частину суми сплачених процентів лише за одним об‘єктом іпотеки, визначеним таким платником податку як основне місце його проживання.

Якщо іпотечний житловий кредит має термін погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до складу податкового кредиту за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Зважаючи на встановлені Законом № 889-IV обмеження, платник податку — позичальник іпотечного житлового кредиту має право на включення частини суми процентів до складу податкового кредиту за іпотечним житловим кредитом не частіше, ніж один раз на 10 календарних років і при цьому самостійно визначає (зокрема, зазначивши у річній декларації чи склавши заяву, подану разом із річною декларацією), що житло, яке будується (придбавається) за таким кредитом, вважатиметься основним місцем його проживання.

Відповідно до п. 10.2 ст. 10 Закону частина суми процентів, яка включається до складу податкового кредиту платника податку-позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року у рахунок його погашення, на коефіцієнт, який розраховується за такою формулою:

К = МП/ФП, де

К – коефіцієнт;

МП – мінімальна загальна площа житла, яка дорівнює 100 квадратних метрів;

ФП – фактична загальна площа житла, яке будується (придбається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

Якщо цей коефіцієнт є більшим одиниці, то до складу податкового кредиту включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

Зважаючи, що ст.10 (п.10.5) Закону № 889 право на включення до складу податкового кредиту суми, розрахованої згідно з цією статтею, надається платнику податку не частіше одного разу на 10 календарних років, починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбається або починає будуватися, податковим кредитом на іпотеку може скористатися платник податку, у якого у звітному 2006 році не сплинув 10-річний термін з року укладення іпотечного договору.

Водночас зазначаємо, що платнику податків для одержання більш конкретних роз’яснень щодо оформлення податкового кредиту та включення до його складу частини процентів за іпотечним житловим кредитом необхідно звертатися до органів державної податкової служби за місцем свого проживання.

Департамент оподаткування фізичних осіб

 

31 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів