1-й русинський конкурс декламаторського умільства

в Ужгороді відбувся 1-й русинський конкурс декламаторського умільства ім.Олександра Духновича

 

До Русинського дому, що на Слов’янській набережній, з’їхалися кращі декламатори з 20 русинських недільних шкіл Закарпатської області, щоб продемонструвати вміння художнього читання творів рідною мовою.

Втім, розпочали конкурс із покладання квітів до пам’ятника Будителю — видатному краянину, чиїм іменем названо конкурс.
До складу журі ввійшли співачка Ольга Прокоп, поет Володимир Танчинець, голова шкільної ради русинських шкіл Василь Сарканич, письменниця Тамара Керча та вчителька недільної русинської школи з Перечина Анна Мегела. Юні читці обрали для виконання твори дев’яти авторів, написані русинською. Виходили на сцену в народному вбранні, з добрим настроєм та віддавали сцені всі свої вміння, набуті під орудою педагогів.
Приємною несподіванкою стала театралізована постановка твору Духновича "Добродітель превншаєт багатство", яку зіграли на сцені учні Сасівської русинської недільної школи на чолі з Богданом Лакатошем.
Після майже двогодинного творчого змагання журі довелося нелегко, адже довелося визначати кращих з-поміж багатьох достойних кандидатів. Врешті-решт, вибір зупинили на Анні Захарчук із Довгого Іршавського та Богдані Плоскіні з Сасівки Свалявського районів, яким присуджено два перших місця. Леся Чепа з Осою, що на Іршавщині, Євгенія Гебеш із Голубиного Свалявського району та Маріанна Попович із Мукачева за рішенням членів журі стали другими. Треті місця присудили Богдані Кирлик із Великого Березного, АлінГ Король із Перечина і Вікторії Гурняк із с.Грабівниця, що на Мукачівщині.
Журі висловило вдячність досвідченій Марії Канайло із Воловця, яка майстерним читанням власних творів зі сцени провела своєрідний майстер-клас безпосередньо після завершення конкурсу. Бажання творити рідною мовою додав школярам і поет, автор двох збірок, виданих по-русинськи, Василь Матола.

Василь БРАДУЛ.

 

06 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. N@zi+K 2007-05-08 / 17:52:00

    Но шо, видавництву Падляка ви збитків не приносите, одморозки комуністичного недоладу в країні минулого?Якраз МИНУЛОГО, а не Майбутнього.Ви ще конкурс з хокею зробіть--Pittsburg Ruthens vs Zakarpatski odmorozky.Здоров Ruthen!

  2. Ruthen 2007-05-08 / 12:24:00

    Zhoden, Ost, poredavaj peredavaj pryvit, vsim... A vam "Rysyny" skazhu shcho jsese vam ny pomozhe.a valyl matola cse zvuchyt' jak "yo. tvaju mat'".

  3. oST 2007-05-07 / 19:38:00

    Духнович мабуть в труні перевернувся.Ви що зовсім подуріли?Цікаво,а вірші Петровція теж читали.А ти василю (матоло) ти "харош" сеператизм розвивать. А ВИ ЩЕ НЕ ДУМАЛИ ЗАПРОВАДИТИ КОНКУРС МІС І МІСТЕР РУСИНИ ЗАКАРПАТТЯ, УКРАЇНИ І ВЕНГРІЇ!!!!