Музеї відкривають двері

В Ужгородському замку очікується небаченя святкова програма

 

Один раз в році найтихіші заклади краю сповнюються пожвавленням і гамором. Це значить, що настав День музеїв.

Ви не повірите, але на Закарпатті є майже сто музеїв. (Із них 10 --державних). Ясна річ, вони різняться масштабами, вартістю експонатів та широтою охоплення. Але все-одно – маємо сотню заповідних зон, хай часто в одну кімнату, де ще дихає наша давнина, історія, самобутність.

Останнім часом до музеїв прикуто більше уваги, ніж ще кілька років тому. Відреставровано аварійну вежу Ужгородського замку, ремонтується обласний художній музей, ожив годинник на Мукачівському замку, вперше за часів незалежності виділяють кошти на музей у Хусті.

18 травня музейники святкують своє негучне професійне свято. У ці дні вони радо приймають тих, для кого історія – храм, який вимагає пошани і любові. Найбільший наш музей – Закарпатський краєзнавчий – почав святкування з обласної олімпіади „Закарпатський краєзнавець”, в якій прийняли участь діти з усієї області.

А головні урочистості заплановані на неділю, 20 травня. Цього дня, як і в п’ятницю, вхід в усі українські музеї -- вільний. В Ужгородському замку запланована святкова програма на цілий день.

9.30 – гратиме духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії.
10.30 -- у внутрішньому дворику почнеться вистава Закарпатського обласного театру ляльок „Принцеса-стрибунка”.
11.30 – виступ ансамблю старовинної музики родини Доль
12.30 – виступ фольклорно-етнографічного ансамблю „Ужгород”
13.30 – виступ молодіжного камерного хору.
14.30 – виступ вокального дитячого ансамблю.
15.00 – виступ камерного оркестру студентів Ужгородського музичного училища.
16.30 – бальні танці у стінах замку „Танцювальної корпорації друзів”.
17.00 – концерт скрипаля В.Палея.
21.00 – танець зі смолоскипами „Танцювальної корпорації друзів”.
21.30 – святковий феєрверк.

А до цього ще додайте пленер студентів Закарпатського художнього інституту та „живі ремесла” (виготовлення народними майстрами художніх та побутових виробів).

Зрештою варто оглянути і нові тематичні виставки у залах музею – „Графи Шенборни і Закарпаття”, „Художнє литво на Закарпатті”, „До 100-річчя Юрія Шерегія”, монументальних ескізів колиб Федора Манайла, фотовиставку „Мій Ужгород”.

Не відставатиме і Закарпатський музей народної архітектури і побуту, де о 9.00 заплановане урочисте богослужіння біля знаменитої Шелестівської церкви ХVIII століття, а протягом дня триватимуть майстер-класи народних умільців, забавлятимуть відвідувачів фольклорні ансамблі „Лемківчанка” із Зарічева та „Гудацька тайстра” з Ужгорода.

Так що відкладіть свої справи у неділю „на потім”, а присвятіть хоча би один день в році музеям. Повірте, що вони цього варті.

Олександр ГАВРОШ, Ужгород

 

15 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів