Так убивають Україну

Силовий варіант виходу з політичної кризи веде до громадянської війни

 

Здавалося, що ось-ось і українські верховні мужі порозуміються. Ще трохи і в Україні можна було припинити протистояння. Вже навіть домовилися, що перевибори таки треба провести. Залишалося тільки погодити дату. І тут понеслося...

Вже відомо, з чиєї поради президент Ющенко видає кілька неймовірно невдалих указів і кадрових рішень. По-перше, караються судді, які поновили своїх колег із Конституційного суду на роботі. Потім заступником керівника РНБО призначається досить агресивний БЮТівець Турчинов. Далі Ющенко спочатку призначив на посаду начальника управління державної охорони Петра Опанасенка замість Петра Плюти, а вже наступного дня замість Опанасенка призначив праву руку Балоги мукачівця Валерія Гелетея. Все йшло до вибуху. І вибух стався після того, як Ющенко з якогось дива звільнив із посади генпрокурора нещодавно поновленого ним же Святослава Піскуна. Причина занадто формальна — не здав нардепівський мандат. А здати не міг, бо той же президент розігнав Верховну Раду.

Причина звільнення Піскуна була в іншому — генпрокурор вважав, що Ющенко незаконно звільнив із Конституційного суду суддів Станік та Пшеничного, тобто Піскун пішов проти волі президента і його оточення. Таким чином, президент втратив контроль над Конституційним судом. Більше того, той таки Конституційний суд заборонив президентові звільняти та призначати голів суду і їх заступників. А Верховний Суд засудив практику президента втручатися в роботу судів.

Власне втрата контролю над судами стала причиною того, що президентське оточення почало робити акцент на силовий варіант розвитку подій. "Регіони" Януковича до останнього не вірили, що переговори про вихід із політичної кризи остаточно зірвані, й навіть не хотіли підтримувати ініціативу партнерів по коаліції під час голосування за постанову та заяву про небезпеку узурпації президентом Віктором Ющенком влади в Україні.

Далі події почали розгортатися дуже стрімко. "Регіони" зрозуміли, що миру вже не буде. Надійшла інформація, що Ющенко поклав тимчасове виконання обов’язків генпрокурора на заступника керівника цього відомства — прокурора Криму Віктора Шемчука, який отримав від президентського оточення "конкретні вказівки". "Регіони виступили з заявою, в якій, зокрема, йдеться: "Кінцевою метою здійснених президентом і його оточенням зусиль є створення ефективного механізму, покликаного суто силовими методами довести процес узурпації влади в Україні до логічного завершення.

Красномовним підтвердженням справедливості подібних висновків може служити наявна в нас інформація, відповідно до якої виконувачеві обов’язків генпрокурора України Шемчуку вже дали чіткі вказівки про проведення так званих "зачищень" у регіонах. Передбачається, що об’єктами "уваги" відповідних силових структур стануть активісти політичних сил, котрі входять до складу Коаліції національної єдності", — говориться в заяві.

ВІСТІ З
ФРОНТУ

Та запущену машину вже важко було зупинити. Указ президента ще не набув юридичної сили, а хлопці в чорних формах (люди балогівського Гелетея) почали штурмувати Генпрокуратуру. Сам Піскун викликав міліцію і повідомив, що приміщення Генпрокуратури захопили невідомі. На місце події прибув наряд "Беркута". "Беркутівці" почали зачищати приміщення від людей Гелетея. Сталася сутичка. На допомогу міліції до Генпрокуратури прийшли люди з "біло-блакитного" Майдану. Начальник міліції Цушко виступив по телебаченню і назвав останні події навколо звільнення Піскуна державним переворотом. Трохи згодом українські телеканали перервали трансляцію і надали ефір прем’єр-міністрові Януковичу, який також говорив про державний переворот.

У свою чергу оточення президента вже усвідомлює, що без силового варіанта не обійтися. Президент наказав покарати Цушка за захоплення приміщення Генпрокуратури. СБУ порушила кримінальну справу. Ющенко також зібрав на термінову нараду силовиків і підняв на ноги армію. Він навіть підпорядкував собі внутрішні війська. Тим часом уже тисячі прихильників коаліції взяли в кільце Генпрокуратуру та приміщення Конституційного суду. Спікер парламенту Мороз на зустрічі з дипломатами дав подіям коротку оцінку — "путч".

* * *

Ось як події навколо Генеральної прокуратури та Конституційного суду прокоментував міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк:

"Зараз ми маємо ситуацію, яку можна охарактеризувати, як майже повне руйнування України. Від 2 квітня Ющенко фактично почав нищити державні інституції країни і ми стоїмо на межі розколу держави. Для прикладу, угорські, словацькі та італійські Інтернет-видання вже подають інформацію про те, що Україна поділена на 4—6 частин. Відповідальність за все це має нести ніхто інший як Віктор Ющенко. Нині в Києві відбувається просто таки правовий нігілізм — це вакханалія і ганьба держави. Якщо під ці процеси намагаються підв’язати якусь правову базу, то це виглядає щонайменше смішно.

Що стосується керівника секретаріату Балоги, то він володіє Закарпатською областю, як сво-їм власним кооперативом, а називає це опозицією. Тоді виникає закономірне запитання: тоді що ж таке влада? Звертаюся до президента як його виборець, якого він так ганебно зрадив — Вікторе Андрійовичу, схаменіться! Держава Україна належить не лише вам, вона така ж моя, як і ваша. І ви не маєте жодного права її руйнувати".

***

ЦИФРИ ДО ТЕМИ
53 % українців упевнені, що імпічмент Ющенку стане виходом із політичної кризи
Відповідаючи на запитання Фонду громадської думки, чи допо-може імпічмент президента вирішити політичну кризу в країні, респонденти відповіли так: 53 % вважають, що зможе, 25,8 % — що не зможе і 21,2 % респондентів було важко відповісти. Окрім цього, 43,5 % опитаних вважають, що одночасні вибори нового президента і нової Верховної Ради не зможуть вирішити політичну кризу, 30,1 % — що зможуть, а 26,5 % затруднилися відповісти.

РІО

 

29 травня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-05-29 / 16:58:00

    Ага, Рата лизнув ПР. Як завжди. Анекдот в тему.
    Отдамся любому, у кого єсть горячая вода. Рата.

  2. Ruthen 2007-05-29 / 14:56:00

    Zrazu vydno, RIO...