БЛОК ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО ПРЕС-СЛУЖБА ДО КРИТИЧНОЇ СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЯ

... В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

 

Внаслідок безпрецедентно високої температури, що за останні три тижні охопила всю територію України, ситуація в сільському господарстві більшості областей набула катастрофічних ознак. Рік очікується неврожайним і надзвичайно важким для селян – загальна сума збитків аграрної галузі сягне 14-16 мільярдів гривень. Така ситуація спричинить подорожчання хліба, м’ясо-молочних продуктів, овочів. Кожна українська родина незабаром відчує суттєвий ціновий удар.

Блок Юлії Тимошенко заявляє, що в цих умовах бездіяльність влади всіх рівнів є неприпустимою, а заспокійлива риторика чиновників уряду і міністерства аграрної політики - безпідставною.

На цьому фоні відбувається різке зростання обсягів експорту зерна минулих врожаїв, масово закупленого у селян приватними, як правило іноземними, компаніями. Це сталося внаслідок нехтування Урядом вимог закону „Про державну підтримку сільського господарства України”, авторами якого є народні депутати – члени фракції БЮТ, щодо формування державних запасів зерна з метою підтримки мінімальних закупівельних цін.

Внаслідок цього Україні прийдеться згодом покривати дефіцит, купуючи втридорога зерно за кордоном.

Незважаючи на численні протести селян, продовжується масовий імпорт м’яса худоби та птиці через території вільних економічних зон без сплати будь-яких податків. В результаті, порівняно з 2005 роком вдвічі впали закупівельні ціни на м’ясо вітчизняних виробників та його виробництво стало збитковим. Продовжується катастрофічне вирізання поголів’я, його темпи у цьому році зростатимуть внаслідок неврожаю фуражних культур. При цьому викликає подив позиція уряду, який фактично відмовився від судового переслідування таких компаній – контрабандистів.



З огляду на це, Блок Юлії Тимошенко вимагає від уряду:

1. Негайно виконати вимоги Закону України „Про державну підтримку сільського господарства” щодо повного формування державного продовольчого резерву, встановленого на 2007 рік статтею 9 зазначеного Закону, та викупити зернові культури з ринку з використанням процедури тимчасового адміністративного регулювання, встановленої статтею 8 зазначеного Закону.



2. Згідно із статтею 9 Закону України „По фіксований сільськогосподарський податок” прийняти рішення про визнання для постраждалих аграрних підприємств податкові зобов’язання із сплати фіксованого податку безнадійними за період з 1 травня 2007 року до 1 серпня 2008 року.

3. Разом із Національним банком України прийняти рішення щодо відтермінування основної суми та процентів за кредитами, залученими постраждалими аграрними підприємствами, з відповідною компенсацією суми процентів, нарахованих протягом строку такої пролонгації, за рахунок видатків Державного бюджету України.

4. До 10 червня повністю погасити заборгованість держави перед агрогосподарствами та селянами за здану на забій худобу, свині та птицю, за селекцію в тваринництві, птахівництві та рослинництві, за здешевлення кредитів, а також дотації на посіяний гектар зернових.

5. Терміново надати за рахунок коштів резервного фонду асигнування на часткове відшкодування витрат з вирощування пізніх зернових культур.

6. Здійснити вичерпні заходи по відновленню систем зрошення, передусім в південних областях, за рахунок бюджетних асигнувань.

7. Спираючись на норми Меморандуму, укладеного з виробниками дизельного пального, зафіксувати ціни на нього до закінчення збиральної кампанії, маючи на увазі, що світові ціни на дизельне пальне падають протягом останніх 3-х місяців.

8. Згідно з нормами статті 8 Закону України „Про державну підтримку сільського господарства” розробити та подати до Верховної Ради України законопроект щодо надання тимчасової аграрної субсидії на часткове відшкодування витрат постраждалих аграрних підприємств з проведення збиральної та посівних кампаній у 2007 році та у першій половині 2008 року.

9. Негайно оскаржити рішення судів, які дозволили ввезення через вільні економічні зони та території пріоритетного розвитку м’яса без уплати будь-яких податків. Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури, СБУ та МВС з’ясувати мотиви прийняття таких рішень та в разі необхідності порушити кримінальні справи за фактами контрабанди та винесення завідомо неправосудних рішень.

10. Терміново закупити до Державного резерву страховий запас цукру, оскільки очікуваний валовий збір цукросировини не покриє потреб держави в 2008 році.

11. Ретельно проаналізувати можливості кожного агрогосподарства щодо їх розрахунків з пайщиками за оренду землі та майна і вишукати всі джерела допомоги, в тому числі і за рахунок бюджетів усіх рівнів.

12. Зважаючи на ажіотажний попит на деякі продукти харчування, що спостерігається в окремих регіонах, вжити суворих заходів щодо недопущення спекулятивного росту цін на продовольство, спираючись на норми Закону України „Про ціни та ціноутворення”.

Виходячи з викладеного, Блок Юлії Тимошенко заявляє:

Діючий уряд мав всі нормативні можливості та повноваження запобігти кризі агропромислового сектора. Для цього треба було лише виконати вимоги діючих законів, а саме: „Про державну підтримку сільського господарства”, „Про фіксований сільськогосподарський податок”, „Про ціни та ціноутворення”, а також вчасно створити фонд аграрних страхових субсидій, систему підтримки мінімальних закупівельних цін, систему субсидування селян, систему звільнення власників паїв від податків, передбачені законом.

Однак, цей уряд знехтував своїми обов’язками, тому без негайного виконання наших вимог катастрофа на селі видається неминучою.

Блок Юлії Тимошенко наполягає на негайному виконанні поставлених у цій Заяві вимог. У разі їх невиконання, ми будемо змушені звернутися до Президента України з пропозицією запровадити в Україні надзвичайний стан на території більшості аграрних областей, спираючись на норми Закону України „Про правовий режим надзвичайного стану”.

 

01 червня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів