Микола Томенко: "Конституція має бути легітимізована суспільством"

На прес-конференції був присутній і керівник фракції БЮТ в Закарпатській облраді Андрій Сербайло, якого журналісти спитали, скільки закарпатців буде у списках БЮТ до Верховної Ради. А. Сербайло відповів, що це залежатиме від того, результату, який отримає БЮТ в області на позачергових виборах.

 

"Головна ідея конституційного референдуму, проведення якого ініціює БЮТ, — легітимізація суспільством Основного закону країни", — повідомив у п’ятницю на прес-конференції в Ужгороді один з лідерів БЮТ Микола Томенко.

За словами Томенка, люди мають задати напрямок й визначити головні засади, на підставі яких незаангажовані експерти напишуть нову Конституцію. Відтак на референдум пропонується винести 9 головних питань, які мають вирішити проблему двовладдя в країні та ряд інших ключових питань в трьох гілках влади: законодавчій, виконавчій і судовій.

Щодо скасування депутатської недоторканості Микола Томенко відзначив, що за подібні рішення треба було голосувати, коли політична сила, яку він представляє, винесла це питання на розгляд Партаменту, а не піаритися перед виборами. Він наголосив, що БЮТ вже давно підготував відповідний законопроект, який передбачає скасування недоторканості депутатів ВР, однак багато тих депутатів, які зараз на мітингах відстоюють недоторканість, чомусь відмовилися голосувати за цей закон у стінах Парламенту. Позиція БЮТу в даному питанні така, що недоторканими мають бути не тільки депутати ВР, але і судді, бо, приміром, суддю райсуду можна заарештувати тільки з дозволу Верховної Ради, навіть в тому випадку, коли не виникає сумнівів щодо корупційності його дій. Крім того й президент не мав би мати жодних преференцій недоторканості перед законом.

На запитання, чи не станеться знову так, що після виборів коаліція БЮТ та НУ не буде створена й чи можлива коаліція БЮТ та Партії регіонів, М. Томенко запевнив, що тут вже не повинно бути ніяких розмов, оскільки є підписана угода з НУ, то одразу ж після виборів треба братися до роботи, аби цю угоду реалізовувати. Щодо ситуації в Закарпатській облраді, то М. Томенко відзначив: Угода про співпрацю з НУ не звільняє нас від обов’язків давати оцінки коаліції Партії регіонів та "Нашої України" в Закарпатській облраді. На жаль, попри домовленості, в Закарпатській облраді БЮТ є фактично єдиною фракцією, яка перебуває в опозиції", — констатував Томенко. Він також зазначив, що БЮТ ніколи не піде в коаліцію з "регіонами", однак не може відповідати за "Нашу Україну".

Продовжуючи тему Закарпаття, віце-спікер зазначив, що за три місяці до попередніх виборів тут була дуже невтішна ситуація, однак новій команді вдалося досягти гарних результатів. Щодо ситуації в Ужгородській міськраді, М. Томенко висловився так: "Ми вже зробили серйозні висновки, як не треба формувати списки. Краще мати 9 принципових депутатів, ніж 25, які працюють на іншу політичну силу". На питання про очікувані результати в області на позачергових виборах, М. Томенко відповів, що БЮТ сподівається набрати більше голосів, ніж на попередніх виборах.

Томенко також поділився враженнями від поїздки Закарпаттям, зокрема, висловив подив, що вздовж доріг багато біл-бордів з рекламою ініціатив президента: "Я було подумав, що почалися президентські вибори", — дивувався віце-спікер. Томенко, як один з авторів Закону Про рекламу, вважає це політичною рекламою, а аж ніяк не соціальною, за яку її видають. "Соціальна реклама пропагує цінності безвідносно особистостей та політичних брендів, а на згаданих біл-бордах зображений Віктор Ющенко, який є почесним головою партії "Наша Україна", — пояснив законодавець. На думку Томенка, було б чесно, якби "Наша Україна" заплатила за таку рекламу. Томенко наголосив, що відповідний закон ухвалили після того, як екс-президент Леонід Кучма по всій країні почав розміщувати свої вітання до усіляких свят, видаючи це за соціальну рекламу. Відтак дуже не хочеться, щоб цей прояв кучмізму поширився країною знов.

Насамкінець Томенка спитали, якою слід вважати рекламу з пророцтвом Нострадамуса й чи має до неї стосунок БЮТ. Пан Микола відповів, що ця реклама є безперечно комерційною, загалом ідея цікава, й він з такими пророцтвами цілком згоден, але БЮТ цю рекламу не замовляв.

На прес-конференції був присутній і керівник фракції БЮТ в Закарпатській облраді Андрій Сербайло, якого журналісти спитали, скільки закарпатців буде у списках БЮТ до Верховної Ради. А. Сербайло відповів, що це залежатиме від того, результату, який отримає БЮТ в області на позачергових виборах.

Прес-служба ЗОО партії "ВО "Батьківщина"

 

27 липня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів