ЗАМОК "ПАЛАНОК"

Якщо ви ще не взяли участі в інтернет-опитуванні й не проголосували за те, щоби ваша улюблена українська пам’ятка увійшла до Семи чудес України, поспішайте — ще маєте час до 21 серпня. Саме цього дня, о 17-й годині, голосування закінчиться й марафон із визначення семи найпривабливіших історико-туристичних пам’яток нашої з вами Батьківщини фінішує.

 

Крiм цього, підіб’ють підсумки голосування ста експертів, і вже за годину країна дістане свої чудеса, а чудеса — свої відзнаки.
Тим часом Микола Томенко, голова оргкомітету "Семи чудес", учора оголосив десятку фіналістів-лідерів інтернет-опитування на даний момент. Це історико-архітектурний заповідник "Кам’янець", з прекрасною Кам’янець-Подільською фортецею, дендропарк "Софіївка" в Умані, заповідник-острів "Хортиця", музей "Писанка" в Коломиї, де стоїть один із трьох у світі пам’ятників писанці, Хотинська фортеця, Києво-Печерська лавра, Лівадійський палац та древній Херсонес у Криму, Софія Київська та Одеський оперний театр.
Телесюжети про пам’ятки України та їх "змагання" в рейтингу "Сім чудес" вийшли на чотирьох національних телеканалах, і, згідно з опитуваннями, їх подивилися близько 60 відсотків українців. Станом на вчорашній день в інтернеті висловили свої симпатії 50017 людей. Коли Сім чудес таки визначать, рейтинг не матиме значення, каже пан Томенко, не буде першого і сьомого чуда — всі чудеса будуть рівні. Загалом в інтернет-рейтингу бере участь 21 пам’ятка, як було оголошено місяць тому. Партнери проекту — телеканал ICTV та Українське радіо — готують сюжети про всі ці пам’ятки, що стане матеріалом для, відповідно, телефільму та циклу радіопередач.
До туристичних довідників "Сім чудес України", які видадуть за результатами "чудесного марафону", окрім першої сімки, увійдуть також Острозький замок і академія, археологічна пам’ятка Кам’яна Могила, Луцький замок, Почаївська лавра на Тернопільщині, ЗАМОК "ПАЛАНОК" НА ЗАКАРПАТТІ, Антонієві печери, Святогірська лавра на Донеччині, Олеський замок на Львівщині, будинок Держпрому в Харкові та Шевченківський заповідник у Каневі.
Наші чудеса відкриті для світу, тож голосувати в інтернеті можуть також іноземці. Цікаво і повчально, що наші сусіди намагаються відновити ті українські пам’ятки, які пов’язані з їхньою історією. Так, Румунія опікується замком у Хотині, звідки, до слова, ніяк не можуть вигнати бійню для худоби. Румуни, природно, вимагають реконструкції, перш за все, румунських експозицій. Угорські ж сайти підняли цілу інтернет-кампанію, агітуючи угорців голосувати на українському сайті "Сім чудес" за закарпатський замок "Паланок".
Організатори акції сподіваються, що хоч деякі з чудес вдасться внести до Списку світової архітектурної спадщини ЮНЕСКО, що означає фінансування, допомогу в реконструкції та спеціальний охоронний статус. Однак міжнародні організацiї ставлять жорсткі умови: в охоронній зоні — жодної забудови, пам’ятки ЮНЕСКО не можуть одночасно слугувати складами для картоплі. Альтернативне джерело фінансування для відновлення архітектурної спадщини Микола Томенко бачить в оренді пам’яток приватними установами й просто бізнесменами під гарантію реконструкції та збереження зовнішнього та внутрішнього вигляду будівлі, повідомляє "Україна молода".

 

08 серпня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів