Списки виборців цьогоріч складатимуться по-новому

Коротка передвиборча кампанія у розпалі, політики один поперед одного роздають обіцянки, намагаючись сподобатися електорату, а тим часом хтось без зайвого піару напружено працює над тим, аби позачергові вибори пройшли організовано, прозоро і без ексцесів. Про хід цієї роботи та нововведення у ній ми розпитуємо голову Ужгородської міської робочої групи обліку виборців Ларису Алєнтьєву.

 

— Ларисо Іванівно, за яким принципом формувалася ваша робоча група обліку виборців?
— Ця група є тимчасовим органом, утвореним розпорядженням міського голови від 2.08.2007 №155. Цим же розпорядженням затверджене “Положення про Ужгородську міську робочу групу обліку виборців”.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 №942, до складу робочої групи обліку виборців входять виключно працівники структурних підрозділів міської ради — організаційного відділу, відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення, юридичного управління та оператори комп’ю-терного набору. Ця ж постанова вказує, що керівником робочої групи є заступник міського голови, керуючий справами виконкому.
— Які завдання поставлені перед цією структурою?
— Основним із них є складання та уточнення списків виборців на 46-ти звичайних виборчих дільницях, сприяння окружним та дільничним виборчим комісіям у здійсненні їхніх повноважень. Підкреслюю, йдеться про звичайні дільниці, бо на спеціальних списки виборців подаються керівниками установ не пізніше ніж за 7 днів до визначеної дати виборів дільничним виборчим комісіям.
Наразі наша робоча група складає та уточнює списки виборців по кожній звичайній виборчій дільниці, готується опрацьовувати запити окружної та дільничних виборчих комісій щодо перевірки та уточнення інформації про місце проживання виборців, інших відомостей, передбачених ч.8 ст.102-3 Закону України “Про вибори народних депутатів України”.
— Порівняно з останньою виборчою кампанією цьогоріч списки виборців складатимуться дещо інакше. В чому полягають відмінності?
— Основна відмінність між формуванням списків виборців на останніх виборах та цьогорічних позачергових полягає в тому, що вперше в історії виборчих кампаній у робочі групи обліку виборців передано для опрацювання копії списків виборців без підписів, які використовувалися на дільницях під час голосування на останніх виборах депутатів та зберігалися в архівних установах. Крім цього, також уперше, відповідно до ст.102-3 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, до робочих груп обліку виборців керівники органу державної податкової адміністрації надають відомості про осіб, які внесені до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів.
— Що робиться для того, аби знов не виникла ситуація, за якої хтось не знайде себе у списках, а хтось виявиться в них двічі-тричі?
— Адміністратор робочої групи зовсім недавно пройшов навчання в ЦВК з питань удосконалення програмного забезпечення інформаційно-аналітичної системи “Списки виборців”, яка повністю виключає наявність двійників, тобто не допускає кратного включення одного й того ж виборця у списки на різних виборчих дільницях.
Необхідно підкреслити, що до процедури складання списків виборців задіяні не тільки робочі групи обліку виборців, а й керівники установ та організацій, які відповідно до чинного законодавства зобов’язані надати достовірні відомості, засвідчені підписом керівника та скріплені печаткою.
— Як іде підготовка виборчих дільниць?
— Для позачергових виборів депутатів використовуються звичайні виборчі дільниці, утворені для проведення останніх виборів депутатів. Тому керівникам підприємств, установ та організацій — центрів виборчих дільниць міста надіслано листи з проханням підготувати приміщення до роботи дільничних виборчих комісій. Крім цього, міська рада надіслала звернення очільникам ряду установ, задіяних при підготовці дільниць до виборів. Маю на увазі зв’язок, санепідемстанцію, міськсвітло тощо.
У нас уже є 197 великих та 117 малих скриньок для голосування на позачергових виборах, і, згідно з нормативами, цього вистачить для всіх 46-ти звичайних та 10-ти спеціальних виборчих дільниць. Визначено також посадовців міськради, відповідальних з питань організаційного та матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць.
Більшість керівників установ та організацій, до яких звертається міська робоча група, виявляють високу громадянську свідомість та розуміння, активно сприяють у виділенні приміщень для проведення позачергових виборів. Але, на жаль, є і такі, що вимагають укласти з ними договір про оренду приміщень, побудованих за державні кошти. Це, звичайно, повний абсурд, котрий можна вважати саботажем позачергових виборів та грубим порушенням Закону “Про вибори народних депутатів України”. Подібні питання Ужгородська міська робоча група обліку виборців вирішує в оперативному порядку.
— А хто матиме право проголосувати вдома?
— Особи з обмеженими фізичними властивостями. Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міськради зараз якраз готує відповідні списки. Але людина, котра хоче голосувати вдома, має написати про це заяву, і тоді дільнична комісія зі скринькою приїде за вказаною адресою.
— До кінця місяця керівники установ мають подати відомості про громадян України у вашу робочу групу. По-перше, яких установ це стосується; по-друге, яку відповідальність вони несуть за можливі помилки у цих відомостях або невчасну їх подачу і, зрештою, чи буде робитися вибіркова контрольна перевірка даних?
— Відомості про виборців мають подавати керівники територіальних органів МВС, юстиції, військового комісаріату, військових формувань, установ соцзахисту, охорони здоров’я, державної податкової інспекції, архіву тощо. З ними налагоджена тісна співпраця. Визначено відповідальних працівників від територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади для взаємодії з робочою групою. Їхні керівники несуть персональну відповідальність за достовірність та оперативність подачі відомостей. Уся ця процедура визначена у
ст. 102-3 Закону України “Про вибори народних депутатів України”. А для забезпечення громадського контролю за процесом складання списків виборців та їх достовірністю ЦВК створено регіональну контрольну групу.
— Виборці зможуть до 30 вересня перевірити, чи є їхнє прізвище у списку і чи не вкралася до нього помилка?
—Так, з 18 вересня списки виборців будуть відкриті для загального ознайомлення, і всі бажаючі зможуть відшукати власне прізвище у приміщенні своєї дільниці.
— Чи зафіксовані вже якісь порушення в ході ведення передвиборної агітації, зокрема щодо розміщення матеріалів передвиборної агітації?
— Поки що таких сигналів не надходило. На виконання доручення міського голови керівники ЖРЕРів подали перелік місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації, затверджений на початку серпня рішенням виконкому міської ради (він був надрукований у минулому номері газети “Ужгород” від 11.08.2007 р.). Хотілось би звернутися до представників усіх партій і блоків, які братимуть участь у передвиборній агітації, з проханням дотримуватися визначених правил.
— Міжнародні спостерігачі стежитимуть за ходом позачергових виборів на ужгородських дільницях?
— Розпорядженням міського голови від 8.08.2007 №164 утворено міську робочу групу зі сприяння діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій за процесом підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, яку очолив заступник міського голови Володимир Химинець. Але ці офіційні спостерігачі попередньо мають зареєструватися в ЦВК. Відповідне рішення Центральна виборча комісія приймає не пізніше як за 5 днів до виборів.

Сайт м. Ужгорода

 

22 серпня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів