БАТЬКО УКРАЇНСЬКОЇ КОНСТИТУЦІЇ НАМАГАЄТЬСЯ ЇЇ ЗАХИСТИТИ

в Ужгородському прес-клубі реформ відбулася прес-конференція Михайла Сироти, голови Трудової партії України, народного депутата України 2-го, 3-го скликань

 

"Мене часто називають батьком української конституції, саме це змушує мене знову займатися політикою", — розповів Миха йло Сирота (у 1996 році він був керівником Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з доопрацювання та прийняття проекту конституції України. В заключний період прийняття основного закону понад 15 годин простояв за трибуною Верховної Ради, відстоюючи нову Конституцію України). Натомість внесені до конституції у 1994 році зміни політик називає причиною розвалу системи влади в Україні. А ініціаторів конституційного референдуму М. Сирота —ворогами українського народу. Оскільки існує декілька варіантів конституції — чи не по одному від кожної провідної політичної сили. Це загрожує руйнуванням правової системи. На референдум, вважає доповідач, слід виносити узгоджений фахівцями варіант. Крім того, він висміяв ідею, аби конституцію писали "дядечко, тіточка, вуйко". "Чи потрібен загальний нагляд за прокуратурою, двопалатний парламент — це для людей так само звично, як сіяти хліб", — зіронізував політик.
Під час прес-конференції М. Сирота презентував журналістам власну книгу "Україна в геополітичному просторі третього тисячоліття", яку написав "сам, а не за допомогою творчого колективу". Автор зізнався, що дозволив собі описати реальні механізми, що призвели Україну до занепаду, а його власна дружина назвала один з розділів "книгою жахів". Тому додав ще одну главу про імовірні шляхи виходу з кризи. А щоб ніхто не засумнівався у правдивості написаного, М. Сирота присвяти видання своєму п’ятирічному внукові.
90 % українських проблем зумовлені зовнішнім фактором, — про це, зокрема йдеться у презентованій книзі. М. Сирота стверджує, що й процес конституційних змін в Україні розпочався на вимогу зовнішньо політичних центрів: "В Україні змінюється клімат майже на субтропічний і вже через 30-40 років буде змога двічі на рік збирати урожай, тому це ласий шматок і контролююча нашу державу сила матиме більший прибуток, аніж той, хто володіє нафтовими запасами". Політик також закликає проаналізувати проекти конституцій лідерів передвиборчих перегонів і впевнений, що 12-ї статті нинішнього основного закону там може не бути (йдеться про належність землі, повітря, надр України виключно українському народові).
Михайло Сирота закликає до ліквідації двовладдя (президента і прем’єр-міністра), децентралізації влади та повернення до мажоритарної системи виборів. Крім того, пропонує заборонити виборчі політичні ролики на телебаченні (взамін на дебати політичних лідерів). Разом з тим Блок Литвина на ТБ "крутить ці дурацькі рекламні ролики", аби, за словами політика, виборці не думали, що Блок не має грошей навіть на рекламу.
Блок Литвина, до якого цьогоріч увійшла Трудова партія України, розраховує на 30-35 місць у новообраному українському парламенті. Партія "батька конституції" йде на позачергові вибори у Блоці Литвина і спільно партійці розраховують на частину тих 30% виборців, які за словами Михайла Сироти, "не хочуть підтримувати жодну з політичних сил".

 

06 вересня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів