КЕРІВНИКИ ЗАКАРПАТСЬКИХ ПАРТІЙ ТА БЛОКІВ ЗАЯВЛЯЮТЬ ПРО ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ

6 вересня в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання за участю керівників штабів обласних осередків партій та блоків: Іван Мигович (КПУ), Михайло Сятиня (Блок Литвина), Іван Свистак (СПУ), які виголосили заяву та навели конкретні приклади порушення виборчого законодавства на Закарпатті.

 

Іван Мигович заявив, що в області набули масового розповсюдження різноманітні порушення, які лідер закарпатських комуністів разом з колегами систематизували. Так, серед головних, політики виокремили масові підкупи виборців під виглядом благодійництва (що надається як в натуральній, так і в грошових формах); використання адміністративного та інформаційного ресурсу. В основному претензії доповідачів стосувалися виявлених ними порушень з боку Блоку "Наша Україна – Народна самооборона".
Іван Мигович стверджує, що ветеранам, малозабезпеченим людям надають гроші під розписку. Але ці відомості використовуються для внутрішніх потреб партій і побачити їх спостерігачам майже неможливо. Крім того, І. Мигович каже, що отримав інформацію про збір паспортів відсутніх нині громадян і є підозра, що за них голосуватимуть інші.
Політик також переконаний, що під виглядом розв’язання організаційно-технічних проблем області посадовці займаються "явною агітацією за свій блок", крім того, за державний кошт відвідують партійні заходи в Києві. А від керівництва держави і до низу вибудувана вертикаль адмінресурсу, який сьогодні працює на вибори.
Політики скаржаться, що у газетах чують відмову публікувати їхні рекламні матеріали. Так, соціалістам, за словами І. Свистака, відмовили у розміщенні партійних матеріалів усі видання Мукачева мотивуючи тим, що уся рекламна площа газет вже продана до кінця місяця.
Особливу небезпеку Іван Мигович вбачає у тому, що серед закарпатців панує масова бідність, низька політична культура і водночас висока моральність – люди вважають, що взявши допомогу повинні віддячити голосом на виборах. "Ці явища заважають розвитку демократії, руйнують суспільну мораль, формують психологію злодійства та цинізму", — підсумував І. Мигович.
Іван Свистак теж заявив про масові і грубі порушення. Зокрема, наголосив, що побутує явний підкуп виборців, коли інвалідам, наприклад, приносять додому 200 гривень матеріальної допомоги. А також пропонують не йти на вибори, а написати відповідну заяву і голосувати вдома. Навіть одному з секретарів в обласного комітеті
пропонували отримати гроші, оскільки він є інвалідом 1-ої групи. За інформацією Івана Свистака, Блок "Наша Україна – Народна самооборона" ставить перед собою завдання зібрати в області не менше 80 % і реалізовує його через виїзні колегії влади, на яких намагаються впливати на держслужбовців, погрожуючи звільненням.
Іван Мигович зауважив, що в області перешкоджають зустрічам громадян з лідерами політичних сил. Так, заступникові голови Верховної Ради Адамові Мартинюку під час його нещодавнього візиту відмовляли у надані приміщень (у Хусті районний будинок культури закрили на ремонт безпосередньо перед його приїздом), погрожували звільненням редакторові "районки", який опублікував інформацію про зустріч з Мартинюком.
Михайло Сятиня додав, що керівників районних органів влади змусили написати дві заяви – одна про відпустку, а друга про звільнення (у разі, якщо район дасть менше 50 % голосів). Головам сільських рад, за інформацією М. Сятині, обіцяють від 1 до 5 тисяч доларів за проведення "чесних і прозорих" виборів.
Районні ради перетворилися на штаби "Нашої України", вважає М. Сятиня. Він також зазначив, що є чимало людей, які готові засвідчити, що отримували кошти від політичної сили.
Політики звернулися до голови Центрвиборчкому та генерального прокурора України з проханням дати правову оцінку і вжити заходів, щоб припинити масові порушення на Закарпатті.

 

07 вересня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-09-07 / 17:38:00

    Що характерно, штаби ображених партій не проводять жодної роботи з фіксації та оскаржень таких порушень з боку опонентів чи до ОВК чи до суду