Ужгород фізкультурно-спортивний

Обласний центр Закарпаття – місто стародавнє, місто самобутніх культурних пам’яток і цікавих народних традицій. А ще Ужгород – місто спортивне, про що особливо приємно згадати з нагоди Дня фізичної культури і спорту.

 

Фізкультурно-спортивною галуззю в обласному центрі опікується управління в справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради, яке, зокрема, 2007 року спільно з федераціями з видів спорту, громадськими спортивними організаціями та державними установами проводило послідовну роботу з розвитку фізичної культури і спорту серед різних верств населення, підготовки спортсменів та їхньої участі в змаганнях різних рівнів. Чимало подібних заходів відбулося власне в Ужгороді. Так, за словами начальника відділу з питань фізичної культури і спорту Ужгородської міської ради Ярослава Безушка, за 9 місяців 2007 р. організовано понад 100 таких змагань.


У місті активно діють федерації футболу, настільного тенісу, волейболу, шахів та інші, проводяться масові змагання серед школярів (“Старти надій”, “Олімпійські надії”) і допризовної молоді. Учнівські збірні беруть регулярну участь у різноманітних стартах за межами Ужгорода. Скажімо, команда міста успішно виступила на Міжнародних спортивних іграх школярів у Рейк’явіку, де відзначилися наші дзюдоїсти.

У цілому за підсумками конкурсу між райміськспорткомітетами протягом десятиріччя Ужгород беззмінно посідає перше місце в області, минулого року випередивши срібного призера по першій групі на понад 1000 очок. Ці та інші здобутки забезпечують кращі спортсмени й тренери Ужгорода. Серед атлетів сьогодні слід виокремити бронзових призерів чемпіонату світу зі спортивних танців у Сінгапурі Володимира Лятова й Вероніку Мишко, переможця Міжнародних спортивних ігор школярів у Рейк’явіку дзюдоїста В’ячеслава Діброву, учасницю чемпіонату світу серед кадетів фехтувальницю Катерину Блохіну, учасника чемпіонату Європи серед кадетів дзюдоїста Павла Яцину, відповідно чемпіона й срібного призера чемпіонату України з легкої атлетики Наталію й Анатолія Малих, призера чемпіонату України із самбо Олену Митровцій та інших. Із-поміж авторитетних наставників доречно згадати Володимира й Олександру Мишко (спортивні танці), Віктора Калініна, Андрія Шерегія (дзюдо), старшого тренера й діючого спортсмена майстра спорту Віктора Стегуру (мотоспорт). Заслуговують на похвалу й заслужений тренер України майстер спорту Іван Марека, почесний майстер спорту з легкої атлетики Анатолій Редько, активісти Михайло Безега, Йосип Голінка, Ісрафіл Василькін, Олександр Зінов’єв, Валерій Єськов. Усіх годі назвати… А хіба не маємо права пишатися командами майстрів із футболу, гандболу й волейболу?!

Як зазначає начальник управління в справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради Олег Муртазін, міська влада приділяє увагу подальшому розвиткові фізичної культури і спорту в обласному центрі. Наприклад, порівняно з минулим роком збільшено фінансування спор-тивних шкіл на 24 відсотки, на 18 відсотків – фінансування заходів та програм фізичної культури і спорту. У 2006—2007 роках у місті встановлено 7 спортивно-тренажерних майданчиків за місцем проживання, де можуть займатися і діти, і дорослі. З ініціативи профільного управління на факультеті фізичного виховання і спорту УжНУ розроблено посібник із користування тренажерами на зазначених майданчиках.

Скеровується погляд і на вирішення особливо гострих та складних проблем. Із цього приводу О.Муртазін зазначає:

— При нашому управлінні відкрито центр “Спорт для всіх”, який пожвавить роботу за місцем про-живання. У четвертому кварталі на сесію міської ради буде винесено питання щодо відкриття й фінансування відділення з водних видів спорту, яке, швидше за все, діятиме на базі басейну Ужгородської гімназії або СОК “Під замком”. Досягнуто конкретної домовленості й із ФК “Закарпаття” щодо впорядкування взаємовідносин на паритетних засадах між комунальним підприємством “Стадіон “Авангард” і вищезгаданим футбольним клубом.

Насамкінець О.Муртазін через нашу газету просив передати найкращі привітання спортсменам, тренерам, ветеранам, активістам спорту:

– Добра всім, любові, міцного здоров’я, перемог у спорті й житті загалом!

До цього залишається тільки до-дати слова Анатолія Луначарсь-кого: “Спорт формує культуру оп-тимізму, культуру бадьорості”. Тож будьте завжди зі спортом! І всіх – із професійним святом!

Володимир ТАРАСЮК, “Ужгород”

 

11 вересня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів