Вибори 2007 Закарпатці, яких "викинули" зі списків прикордонники, таки зможуть проголосувати, якщо докажуть, що вони "тут", а не "там"

якщо людину і "викинули" зі списків виборців, але вона прийшла з паспортом і заявила: "Я тут, ось я", то таким громадянам все ж надавати можливість проголосувати.

 

"Понад 50 тисяч виборців на Закарпатті безпідставно виключені із виборчих списків через недбалість працівників Прикордонної служби України" - таке повідомлення промайнуло в кількох вітчизняних ЗМІ. Інформація, мовляв, отримана в управлінні СБУ в Закарпатській області, яке провело контрольні перевірки в пунктах пропуску на кордоні з Угорщиною, Румунією та Словаччиною.


Підставою для здійснення перевірки стала відсутність у виборчих списках міста Берегового близько 55 відсотків постійно проживаючих у місті громадян. Згадана перевірка з’ясувала: прикордонники у Закарпатській області реєстрували тільки виїзд громадян і не реєстрували їхнє повернення, яке здебільшого мало місце того ж дня. А згідно із законом про вибори Прикордонна служба повинна подавати відомості про тих, хто виїжджає за межі України, у місцеві виборчі комісії, і якщо за три дні до виборів інформації про повернення особи в Україну немає, то її виключають зі списків виборців.

Факт проведення згаданих контрольних перевірок в управлінні СБУ в Закарпатській області не підтвердили: мовляв, про це нам нічого не відомо. А прес-секретар Чопського прикордонного загону майор Едуард Стеблюк пояснив кореспонденту УКРІНФОРМУ:

- Справді, до 26 вересня усім, хто виїжджав за кордон, ми видавали картки тимчасового обліку, які складалися з двох частин: одну громадянин заповняв, виїжджаючи за рубіж, іншу - коли повертався додому. І якщо хтось "забув" заповнити і подати нам другу частину картки, то це його проблема. Ми ж 26 вересня зібрали всі наявні картки і відправили їх у Львів, а звідти - у Київ. Там їх аналізували і передавали відповідну інформацію виборчим комісіям.

- Про можливі неточності у списках з "вини" прикордонників ми знали,- розповідає заступник голови Закарпатської обласної держадміністрації Михайло Попович.- Інформували про цю проблему ЦВК, але нам відповідали: така норма закону. Ми знаємо, що багато закарпатців, зокрема, й жителів згаданого міста Берегове працюють в Угорщині, отож часто перетинають кордон. А деякі здійснють щоденні "шоп-тури": побувають у магазинах сусідніх угорських сіл і містечок, скупляться і того ж дня повертаються у Берегове. Отож статистика прикордонників при чинному законодавстві і не могла бути інакшою. Тому дільничним комісіям рекомендовано: якщо людину і "викинули" зі списків виборців, але вона прийшла з паспортом і заявила: "Я тут, ось я", то таким громадянам все ж надавати можливість проголосувати.



Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ

 

30 вересня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів