"Холод є, але ще далеко", — стверджує головний метеоролог Закарпаття Михайло Данилюк

Що не кажіть, а глобальне потепління наступає

 

Що не кажіть, а глобальне потепління наступає. Це помітно навіть з дуже несподіваних ознак. Наприклад, з поведінки найвищих посадовців України. Якщо два роки тому на Водохреща разом із Віктором Ющенком і Віктором Балотою купалося всього кілька політиків, торік їх зголосилося вже трохи більше, то цьогоріч знайшлося понад десяток охочих. Але це так, спостереження.
Чому ж другий рік поспіль у нас аномально теплий січень і чого чекати від погоди найближчим часом, ми запитали начальника Закарпатського центру з гідрометеорології Михайла ДАНИЛЮКА.

- Численні моделі кліматичних змін на нашій планеті не віщують нам нічого доброго, - каже Михайло Михайлович. - Особливо це стосується глобального потепління. Воно посилюється, останні 10 років є найтеплішими за весь період інструментальних метеорологічних спостережень, які проводяться з 1850 року. А 2007-й узагалі став найтеплішим. Учені прогнозують, що до кінця нинішнього століття підвищення приземної температури становитиме від 1,8 до 4 градусів, а середнє підвищення рівня Світового океану - від 18 до 59 сантиметрів.

- Така зміна погоди зумовлена господарською діяльністю людини?

- Значною мірою. Хоча клімат міняється впродовж усього періоду існування нашої планети, просто нині це особливо відчутно. Ми говоримо про парниковий ефект, вирішується питання про зменшення викидів газів у повітря, але тенденції до поліпшення ситуації немає. Бо ж кліматичні зміни інерційні, і навіть якщо тепер зменшити викиди газів до нуля, не варто чекати, що відразу зміниться клімат.

- Чому в нас і цього року такий незвично теплий січень?

- Через уплив південно-західних потоків, що надходять із Атлантики, Тому й погода така нестійка, волога, як кажуть на Закарпатті, гнила. Звичайно, 10 градусів тепла у січні - це аномалія. Добре, що немає значних опадів, які могли б спричинити паводок. Якщо буде дуже різка зміна погодних умов, маю на увазі формування циклонів, які проходитимуть через нашу територію, треба завчасно попереджати про це й відповідно реагувати. Наразі ми контролюємо гідрологічну ситуацію на річках області. Рівень води в них піднявся, але ненабагато - на півметра-метр. На одних ще зберігається льодовий покрив, на інших крига кресне.

- Ця зима у нас часом не є рекордно теплою?

- Ні. Наприклад, 21-го січня в Ужгороді максимальна температура становила 6 градусів. Рекордно висока ж у цей день була минулого року - 9 градусів тепла, а найнижча - 22 градуси морозу - 1964 року. Якщо говорити про середньодобові температури, то, звичайно, вони високі. І поки що ми не бачимо різкої зміни в бік похолодання й морозів. Холод є, але він від нас ще далеко, його блокують активні антициклони.

- То до кінця січня погода не зміниться?

- За інформацією, яку маємо, великого похолодання не буде, тем-

пература знизиться, але в межах норми.

- Михаиле Михайловичу, а чи можна якось спрогнозу-вати, яким буде лютий?

- У світовій практиці таких довгострокових прогнозів не складають. Хоча є ентузіасти, які беруться прогнозувати погоду на цілий рік, але їх висновки не підтверджуються теоретично. Однак, якщо маємо такий аномально теплий січень, можемо тільки гадати, що лютий повинен дати свою порцію снігу. Якою ж вона буде, складно сказати.

- Чи зважаєте у прогнозуванні погоди на народні прикмети?

- На них можна зважати, але серйозно їх до уваги не беремо. Базуємо свої прогнози на науково обґрунтованих методиках і схемах. Крім того, спостереження 20-30-річної давності нині вже не настільки вдалі й точні, бо клімат, як я вже казав, суттєво змінився.

- Наостанок скажіть, будь ласка, чи можливі навесні сильні приморозки, як торік?

- Такі весняні морози є аномальним явищем для Закарпаття. Але ніхто не скаже напевне, яка ймовірність того, що вони повторяться. Все може бути. Погода змінна, і природа здатна внести в неї будь-які корективи. Поживемо - побачимо.


Розмовляв Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"

 

24 січня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів