Максимальний рівень води р.Тиса-м.Чоп очікується в ніч з 30 на 31 липня 1235-1255 см, над нулем поста

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 30 липня 2008 р.

 

Минулої доби, вдень, по області місцями пройшли грозові дощі 1 - 5мм, місцями на сході області - зливи 18 - 28мм. На річках продовжувалось зниження рівнів води.

Максимальний рівень на Тисі пройшов м. Ваширошнамень (Угорщина) 29 липня.

Максимальний рівень р.Латориця - м.Чоп сформувався вдень 29 липня 663см над нулем поста з перевищенням на 60см ІІІ ступеню протипаводкового захисту, що на 1,5 м нижче історичного відбулося заповнення міждамбового простору, водозахисні дамби у підпорі, і протягом 2 діб тут утримуються високі рівні води з поступовим зниженням. Нижні течії р.Латориця знаходяться в підпорі від річки Бодрог на території Словачини, а та в свою чергу - від Тиси.

Протягом наступної доби на річках області продовжиться зниження рівнів води. Уточнення прогнозу максимального рівня води: максимальний рівень води р.Тиса-м.Чоп очікується вніч з 30 на 31 липня 1235-1255 см, над нулем поста.

За уточненим прогнозом Гідрометцентру максимум першої хвилі на р.Тиса біля м.Чоп не був виражений, бо його вже наздогнала вода другої хвилі паводку. Підвищення рівня води тут продовжиться ще на 2 доби і максимальний рівень р.Тиса-м.Чоп очікується вніч з 30 на 31 липня 1235-1255 см, над нулем поста. без перевищення історично максимального (1347 см), з врахуванням того, що дамба в районі м.Чоп піднята (під час реконструкції 2006-2007 року) в середньому 1,5-1,8 м. м. Чоп та села Ужгородського району надійно захищені від паводкових вод р.Тиси.


Новозбудовані об’єкти Програми протипаводкового захисту в умовах розвитку високого паводку, що проходить на р.Тиса та її притоках забезпечили надійний захист населених пунктів та територій.

Спеціалісти Закарпатського облводгоспу та його підрозділів працюють в обласній та районних комісіях ТЕБ та НС по організації робіт по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій під час паводку та обстеженню потенційно-небезпечних ділянок і пошкоджених об’єктів.

На роботах по попередженню надзвичайних ситуацій підчас проходження високого паводку по Території Закарпатської області залучено 32 одиниці техніки та 350 чоловік аварійних та будівельних бригад водогосподарських організацій області (міжрайонних управлінь водного господарства та спеціалізованих пересувних механізованих колон ПМК).


В тому числі:

- На об’єкті реконструкції дамб р.Боржава с.Вари проведено тампонаж трьох водовипусків на лівобережної дамби. Використано 700 мішків з сипучими (20 м3), працювало 9 чоловік аварійної бригади , 10 чоловік підрядної організації 6 чоловік місцевого населення, задіяно 2 автомашини управління експлуатації, 1 пожежний автомобіль МНС, 1 спеціальний автомобіль для відкачування та перевезення води. Забезпечено захист від підтоплення фільтраційними водами с/г угідь та населених пунктів.

- Проведено тампонаж водовипуску канала Кодач (р.Боржава с.Вари Берегівського району), працювало 8 одиниць техніки, водогосподарська аварійна бригада з 20 чоловік. Укладено 1020 м3 грунту . Забезпечено захист від підтоплення фільтраційними водами с/г угідь та населених пунктів.

- Аварійною бригадою Рахівської дільниці гірських річок проводились роботи по локалізації підтоплення смт.В.Бичків в районі прикордонної застави під час проходження другої максимальної паводкової хвилі. Украдено мішки з піском по довжині фронту переливу -15 м на висоту 0,5 м в кількості -200 шт.

- бригадами руслових ремонтерів Сальвінської і Батарської експлуатаційних дільниць Виноградівського МУВГ нарощення гребеню та посилення дамби мішками з сипучими матеріалами в р. Боржава, чим забезпечили захист с. В. Ком’яти (присілок Завадка) від потенційного підтоплення.

- силами аварійної бригади Тячівського МУВГ (5 чол. та 1 самоскид) та сільської аварійної бригади не допущено наступний розмив тіла дамб у с. Калини (вул. Жовтнева) Тячівського району.

- Аварійними бригадами Виноградівського МУВГ підсилено лівосторонню дамбу р.Тиса між автодорожнім та залізничним мостами біля с.Теково Виноградівського району, чим забезпечено захист с.Теково, Сасов, Бобове від потенційного підтоплення. Підсилено правобережну дамбу в с.Сасово та Дротинці.


Витрачено до 3500 шт мішків та 150 м3 сипучих матеріалів. Сільським аварійним бригадам В.Бичків Рахівського та с. Петрово, Дротинці, Чорнотисів Виноградівського району із аварійного запасу управлінь експлуатації передано в сумі біля 2500 шт мішків для координованого виконання захисних робіт на дамбах.

Продовжується обстеження дамб та гідротехнічних споруд річок Тиса, Боржава, Латориця та їх приток, а також водосховищ осушної системи "Чорний Мочар" на предмет фільтрації, оглядачами та спеціалістами міжрайонних управлінь водного господарства області. На обстеженні задіяні більше 50 чоловік.

На даний час насосні станції Берегівської та Латорицької №№ 1Б, 2, 3, 4, 5, 13Б, 22, 9 осушної системи працюють по відкачці місцевого поверхневого стоку, відкачано 2 981 400 млн3.

Водосховища осушної системи "Чорний Мочар" працюють відповідно до Правил експлуатації у період паводків - проводиться утримання паводкового стоку.

Продовжується обстеження дамб та гідротехнічних споруд річок Тиса, Боржава, Латориця та їх приток, а також водосховищ осушної системи "Чорний Мочар" на предмет фільтрації, оглядачами та спеціалістами міжрайонних управлінь водного господарства області.

Роботи по пропуску паводку продовжуються.

За інформацією Державного підприємства "Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області" в поточному році будівництву та реконструкції підлягали 23 протипаводкових об’єктів.

24 липня поточного року генпідрядними організаціями було призупинено роботи на об’єктах, у зв’язку із підняттям рівня води на ріках області через інтенсивні атмосферні опади. Під час проходження паводку (25-27 липня 2008 року) значних пошкоджень на об’єктах не виявлено. На даний час рівень води на ріках області спадає і підрядні організації поновлюють роботу на об’єктах. Так, на 17 планових об’єктах роботи вже ведуться.

Крім того, на звернення ДП "ОДБВО Закарпатської області", підрядними організаціями розпочато роботи на аварійних ділянках, а саме:

- на р. Ріка в с, Липча Хустського району;

- на р. Ріка в с. Верхній Бистрий Міжгірського району.

За ініціативою Дирекції та Закарпатського облводгоспу , почала працювати комісія спеціалістів проектних організацій, яка обстежує стан об’єктів, що пошкоджені паводком в селах Тячівського району, а саме:

- на р. Тересва у с. Терново;

- на р. Тересва у с. Красна;

- на р. Тересва у с. Калини;

- на р. Теребля у с. Руське Поле.

На підставі прийнятих комісією рішень, на вищезазначених об’єктах будуть невідкладно розпочаті роботи по усуненню пошкоджень та відкориговані робочі проекти.

Відділ протипаводкового захисту,
Закарпатське обласне управління по меліорації і водному господарству

 

30 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів