ЗАкарпаття: ті кошти, які були вкладені в протипаводкові об’єкти, дозволили запобігти стихії

У четвер, 31 липня голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші взяв участь у нараді, що відбулася в Секретаріаті Президента з питань підготовки до розгляду у Верховній раді проекту закону „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, спрямованих на подолання наслідків стихійного лиха у 6 областях країни

 

На нараді насамперед йшлося про ситуацію в регіонах, що постраждали внаслідок повадків. Також голови адміністрацій висловили свої пропозиції щодо змін до держбюджету.
За попередніми даними, збитки від паводку на Закарпатті становлять близько 165 мільйонів гривень. Наслідки стихії для області могли б бути меншими, якби в повній мірі реалізувалася заходи передбачені державною „Програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса”. Саме тому цю програму необхідно фінансувати вчасно і в повному обсязі,– впевнений голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші.
Загалом у внесеному Президентом законопроекті передбачається збільшити витрати держбюджету на 4 млрд. 392 млн. грн., зокрема за загальним фондом – на 3 млрд. 636 млн. грн., за спеціальним фондом – 755 млн. грн. для ліквідації наслідків стихійного лиха на об`єктах дорожнього господарства. Відповідно до законопроекту, поданого главою держави, 3 млрд. 90 млн. додаткових витрат має бути спрямовано на окрему цільову програму та цільові субвенції обласним бюджетам потерпілих регіонів, 200 млн. грн. – на збільшення резервного фонду.
***
У середу, під час перерви у засіданні Верховної Ради присутні керівники шести областей, найбільш постраждалих внаслідок паводків дали прес-конференцію для представників засобів масової інформації. Голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші зокрема зазначив:

– Для Закарпаття за останні десятиріччя - це уже четвертий значний поводок. По кожному із цих надзвичайних випадків приймалася державні програми. Проте питання в тому, як вони фінансувалися. Якщо говорити в середньому, то не більше, ніж на 25 відсотків. А програма, яка була прийнята після паводку 2001 року, - менш ніж на 20 відсотків. Тільки урядом Юрія Єханурова у 2006 році вона 100 відсотково асигнувалась. Вже у 2007 році урядом Януковича програму було недофінансовано на 26 млн. гривень, теперішнім урядом Тимошенко недофінансування сягає 160 млн. гривень тоді як сума збитків по Закарпаттю за попередніми оцінками, становить 170 млн. гривень. Йдеться про проведення відновлювальних робіт. На кожну втрачену недофінансовану гривню ми повинні тепер профінансувати три гривні для того, щоб відновити ті об’єкти, які постраждали від паводку. Я побував практично у всіх населених пунктах, які потерпіли від паводку. Коли я говорив людям про те, які заходи будуть вживатися і які кошти будуть виділятися на відшкодування, вони казали: „В першу чергу фінансуйте ті роботи, які необхідно виконати, щоб запобігти лихові". Якщо ми сьогодні будемо фінансувати тільки відновлювальні роботи, не має жодної гарантії, що завтра, післязавтра біда не повториться. На цей рік програмою було заплановано виділити Закарпаттю 204 млн. гривень - закладено в бюджеті 80 млн., а профінансовано 39 млн.
Всі об’єкти, які фінансувалися за державною програмою, витримали натиск нинішньої стихії. Якщо сьогодні найбільший її пік і удар виник у районі м. Чоп, то, скажу, у 2006 році у тамтешні дамби було вкладено 18 млн. гривень. Цьогоріч рівень води піднявся на 12 метрів і дамби витримують і можуть витримати підвищення як мінімум ще на кілька метрів. Ми сьогодні із впевненістю говоримо про те, що ті кошти, які були вкладені в об’єкти, дозволили запобігти стихії. Наведу ще декілька цифр: у 1998 році збитки по паводку становили 810 млн. гривень, у 2001 році рівень води був майже вдвічі вищий, ніж в 98 році, а збитки складали 317 млн. гривень. Після нинішньої стихії збитки по Закарпаттю складають 170 млн. Якщо б ті кошти були витрачені на проведення робіт і була повністю профінансована програма, гарантую, у цьому б році ми не говорили б про стихійне лихо на Закарпатті.

Управління інформації та зв’язків
із громадськістю облдержадміністрації

 

31 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів