„Русинство не має майбутнього, бо його не підтримує молодь", -

депутат Закарпатської обласної ради, голова ЗОМГО „Батьківщина молода" Андрій ШЕКЕТА

 

Як відомо, в суботу 25 жовтня в м. Мукачеве відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності. Русинське питання час від часу підіймається на Закарпатті з початку 90-х років минулого століття. Але не зважаючи на різні спроби маргінальних лідерів русинства, в тому числі і із-за кордону, поширити серед жителів Закарпаття переконання що вони русини, а не українці, успіху ця справа не мала. Під час перепису 2001 року русинами визнало себе трохи більше 10 тис. жителів Закарпаття. І це не зважаючи на те, що в області проводилась ціла інформаційна-агітаційна кампанія "запишімся русинами".

Новий виток розвитку ця політична провокація отримала після прийняття 7 березня 2007 року рішення Закарпатської обласної Ради "Про визнання національності "русин"". Це рішення підтримали майже всі фракції ради, більшість в якій контрольована керівником СП Віктором Балогою. Рішуче виступила проти тільки фракція БЮТ, депутати якої на знак протесту проти рішення, що розпалюють сепаратизм та підривають цілісність України, покинули сесійну залу.

Голова Закарпатської обласної молодіжної організації ВМГО "Батьківщина молода", депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, коментуючи дане питання зазначив, що проведення подібних "конгресів" є політичною провокацією, і реакція з боку влади на них може бути тільки в одному аспекті – притягнення до відповідальності осіб, які приймають і підтримують подібні антиукраїнські рішення. Також він наголосив на тому що, так зване русинське питання не має жодних перспектив тому що ця ідея не підтримується населенням області про що свідчать дані переписунаселення. Більше того, дане питання не підтримує молодь. "Я не знаю жодної молодіжної організації в області, які б підтримували тему русинського сепаратизму, я не знаю жодного молодіжного лідера, який би був прихильником цієї ідеї, в молодіжному середовищі взагалі, ця тема звучить тільки як негатив", - зазначив Шекета.

Коментуючи оцінки різних політичних сил щодо факту проведення даного "конгресу" Шекета висловив здивування позицією "Нашої України", які різко засудили рішення "конгресу", адже саме фракція "Наша Україна" в Закарпатській обласній раді, на основі якої створена більшість, підтримала рішення про "визнання русинів" ще 7 березня 2007 року, а лідер Народної Ради русинів Євген Жупан є депутатом облради від цієї політичної сили. "Мені здається що керівництво "Нашої України" повинно в першу чергу закликати своїх колег із Закарпатської облради скасувати дане рішення, і не надавати підтримку, в тому числі і матеріальну, представникам русинського сепаратизму", - говорить Шекета.
Прес-служба ЗОМГО „БМ"

 

28 жовтня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Yur 2008-10-29 / 14:54:00

    То лише така продажна молодь, як А.Шекета і його партійний підрозділ. Він ще був неповнолітнім, коли той перепис проводили, і, вочевидь, більше цікавився дівчатами, а не політикою, тому й не памятає, як його проводили, і які були можливості записатися "русином" (коли навіть коду для такої національності не було).
    А щоб вважати куценькі листочки (6*10см) із календариком і написом "Запишися русином!", яких надрукували кілька тисяч і роздали в церквах (греко-католицьких, до речі) старим бабкам і дідам, "цілою інформаційно-агітаційною кампанією" треба мати небагато розуму.
    А щодо сепаратизму...
    Якщо чехословацькому сепаратистові А.Волошину і польському сепаратистові С.Бандері присвоїли звання Героїв України, що навіщо обзивати і звинувачувати Д.Сидора і Є.Жупана (які мені зовсім не подобаються ні як політики, ані як люди, як і п.Балога із "командою")?
    Чому треба жертвувати державницькою ідеєю заради купки недолугих політиканів? Невже лише через страх, що вони візьмуть тут владу? Як візьмуть, так і віддадуть. А не схотять по-доброму - Бог забере. А держава постане, нарешті, і залишиться. Зі справжніми людьми. А це головне...


  2. yznyb 2008-10-28 / 19:23:00

    Від політики з НУ з ПР з БЮТ та ін. вечерю не звариш, бо їсти хочеться а "пани бються, а у українця чуби летять" не платить зарплату. Так може треба подумати чому в державах ЕС є русини, а в нас НЕМАЄ? Проте більшість населення говорить по "Закарпатськи-русинськи" а не по українськи в т.ч.молодь. Рубити сплеча можно тільки шашкою, і то тільки коли куль немає.