Ринки краще обходити стороною. Особливо ті, на яких реалізується продукція тваринного походження

У прес-клубі ГО “Нове Закарпаття” цього тижня із журналістами зустрілася Любов Ващенко, заввідділу гігієни харчування Ужгородської міської СЕС, котра розповіла про широкий спектр діяльності підпорядкованої їй структури, навела конкретні цифри роботи відділу та відповіла на злободенні питання, які цікавлять широкий загал.

 

Гігієна харчування — це контроль за виготовленням, доставкою, реалізацією продуктів харчування на ринках та супермаркетах, якою в Ужгороді займаються 2 лікарі та 3 помічники санітарного лікаря. Відділення постійно контролює дотримання санітарних норм і правил на підприємствах харчової промисловості, громадського харчування й торгівлі. На обліку перебуває 660 міських об’єктів, з яких наразі приблизно півсотні не працює з різних причин. На усіх цих підприємствах проводиться планова перевірка раз на півроку, також представники відділу гігієни харчування навідуються до проблемних підприємств, на які надходять різноманітні скарги. Торік спеціалістами проведено 930 перевірок (на деяких об’єктах по кілька разів): на 112 підприємствах харчової промисловості, 405 — громадського харчування і 19 ринках. Під час перевірок брали зразки продукції на мікробіологічні (торік буля взято 1060 проб, з яких 77 не відповідали нормативним документам) і фізико-хімічні показники (233 проти 5), і таким чином з реалізації були знято понад тонну продукції. Причин переважно дві: відсутність нормативної документації та прострочений термін. Також було складено 303 протоколи, за якими практично на кожне друге підприємство накладено штраф, а роботу 69 об’єктів призупинено до виправлення ситуації. Особлива увага під час перевірок приділяється санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному станам, умовам виготовлення продуктів харчування на об’єкті. Найбільшу небезпеку несе продукція, що швидко псується: салати, кремові кондитерські та м’ясо-молочні вироби, вершкове масло, риба. Також із настанням теплої пори року невдовзі буде заборонено продавати на вулицях пиріжки з м’ясною начинкою.


На переконання фахівців Ужгородської СЕС, продукти краще купувати в супермаркеті, оскільки кожен із них має власного ветлікаря, стаціонарні морозильні камери з необхідним температурним режимом, до того ж на касі ви завжди отримаєте чек.

Виходить, ринки краще обходити стороною, особливо ті, на яких ведеться несанкціонована торгівля (ринок по вул. Фединця та ринок п/п Галас по вул. Заньковецької), про що до прокуратури у 2005 р. були направлені відповідні матеріали. Але віз і нині там. На цих ринках відсутні лабораторний контроль, протічна вода, огорожа, не проводиться прибирання, часто робочі місця не обладнані холодильниками, продається іноземна м’ясна, молочна і рибна продукція сумнівного походження без супровідної документації.

Любов Ващенко наголосила: всі скарги на продукцію підприємств громадського харчування, супермаркетів і магазинів розглянуть у відділенні гігієни харчування Ужгородської міської СЕС по вул. Грибоєдова, 20 г, тел.: 64-07-31, 64-07-25.

Ужгород

 

23 квітня 2009р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів