ОБЕРЕЖНО "СПАДОК ВІЙНИ"

Весна – найбільш гаряча пора для піротехніків – людей, які займаються вилученням та знешкодженням вибухонебезпечних предметів, які залишилися в землі з часів минулих воєн. Саме на цей період припадає й основна частина виїздів піротехнічних розрахунків закарпатських рятувальників.

 

Зазвичай одразу після закінчення зими, наші краяни активно беруться до весняно-польових робіт, "оживають" будівельні майданчики, де стартують земельні роботи. І хоча останні бої на закарпатській землі відгриміли більш ніж шістдесят років тому, вона таїть в собі чимало небезпеки у вигляді снарядів, гранат та мін, які з різних причин не розірвалися та очікують на свій час.

Аналіз трагічних випадків, які пов’язані з вибухонебезпечними предметами минулих воєн, вказує, що найчастіше вони стаються через невміння та незнання правильного поводження із такими знахідками, а то й намагань самотужки розібрати подібні "пекельні машинки". Так, 19-20 квітня на Волині та Донеччині через спроби самостійного вилучення із землі вибухонебезпечних предметів 2 людей загинуло, а ще 2 травмувалося.

Для того щоб подібного не трапилося, закарпатські рятувальники та освітяни щороку напередодні шкільних канікул проводять у школах та навчальних закладах Тижні безпеки життєдіяльності, де навчають дітей правильному поводженні при виявленні небезпечних предметів. Але, сьогодні не рідкість, коли правильного поводження з малознайомими предметами не знають навіть дорослі. Рятувальники, до цього часу пригадують випадок, коли в одному з закарпатських сіл, чолов’яга замість того аби викликати до місця події піротехнічну групу притяг артилерійський снаряд до райцентру.

Тож, що робити, якщо, скажімо, пораючись на городі, ви натрапили на малознайомий предмет, який за зовнішніми ознаками нагадує вибухонебезпечний предмет? По-перше, припиніть всі роботи. Не намагайтеся сковирнути або витягти незнайому знахідку із землі – це завдання спеціалістів. Найменший рух здатен призвести до вибуху, а ви потрібні своїй родині.

По-друге, повідомте про свою знахідку органи місцевої влади, оперативно-рятувальну службу за телефоном "101", правоохоронців. Якщо для цього вам потрібно бодай на кілька хвилин залишити місце знахідки, потурбуйтеся, що за час вашої відсутності ніхто не торкався знайденого предмету. Не доручайте справу охорони дітям або хлопчакам, оскільки зазвичай у боротьбі цікавості з небезпекою у дітей перемагає перше.

До прибуття спеціалістів, не залишайте місце знахідки, а також слідкуйте, щоб її не торкалися інші люди.

І насамкінець, якщо ви виявили малознайомий або підозрілий предмет, ніколи не вагайтеся з тим чи повідомляти про нього рятувальників чи ні. Навіть якщо ви помилилися і знайдений вами предмет тільки якась металева "штукенція", яка дивом потрапила на ваш город, нічого страшного. Ви тільки виявили пильність, а уявіть, що могло б трапитися, якби ви справді знайшли якусь "пекельну машинерію"?

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

30 квітня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів