Дітей на прив’язі тримають деякі ужгородські батьки

ужгородські педіатри досить часто виявляють немовлят, котрі проживають в жахливих умовах і не мають необхідного їм батьківського піклування

 

Минулого тижня міська служба у справах дітей разом із представниками дитячої клінічної лікарні, працівниками міського управління міліції та міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели рейд, який мав на меті перевірити, чи належним чином деякі батьки доглядають за своїми новонародженими дітьми. Річ у тім, що ужгородські педіатри досить часто виявляють немовлят, котрі проживають в жахливих умовах і не мають необхідного їм батьківського піклування, тому звернулися до міської служби у справах дітей, як до органу, який може вплинути на таких безвідповідальних батьків або ж позбавити їх прав і передати дитину в місце, де нею опікуватимуться краще.

Начальник служби Сергій Просяник розповів, що минулотижневий рейд охопив не всіх батьків, чий догляд за малюками дільничні педіатри вважають неприпустимим, тож подібні заходи учасники рейду планують проводити регулярно. Те, що вони побачили, приголомшило навіть тих соціальних працівників, котрі часто бачать, в яких умовах проживають так звані неблагополучні родини, адже дорослі частіше за все самі доводять себе до такого життя, а дітям доводиться через це страждати. Наприклад, родина Б., що проживає по вулиці Декабристів, має 5 дітей, котрі виховуються зараз в інтернатах, але яких точно, вони сказати не можуть. Найменшому, 6-му Марку всього 2 місяці, він живе з батьками в квартирі, де панує повна антисанітарія: двері поламані, немає дитячого ліжечка, у коридорі лежить гора сміття. Оскільки хлопчик зовсім не прибавляв у вазі, дільничний педіатр порекомендував батькам відмовитися від грудного вигодовування і перейти на суміш “Малютка” й вітаміни. Учасники рейду на свої очі переконалися, що мати не виконала рекомендацій лікаря, а маля, котре навіть не має одягу, лежало на брудному ліжку, загорнуте лише в ковдру. Сусіди скаржаться, що подружжя часто залишає дитину вдома без нагляду, саме між тим іде гуляти барами. Більше того, патронажна медсестра, котра приходить оглянути малюка, ще жодного разу не домоглася того, аби хазяйка відчинила їй двері, тож про стан здоров’я хлопчика медики просто нічого не знають. Вони також вважають, що такі матеріально-побутові умови проживання та неналежний догляд загрожує здоров’ю та життю дитини, тож міська служба у справах дітей узяла цю родину на контроль і передала управлінню праці та соціального захисту населення прохання посприяти виділенню цій родині матеріальної допомоги по догляду за дитиною, яку вона досі не отримує, може, тоді батьки куплять дитині одяг, пелюшки та спеціальне харчування. Якщо ж при повторному рейді виявиться, що догляд за малюком не покращився, служба у справах дітей буде змушена порушувати питання про позбавлення батьківських прав та передачу маленького Марка до інтернату.


У квартирі по вулиці Борканюка на учасників рейду чекала ще одна родина, в якій у небезпечній для здоров’я обстановці проживає новонароджений малюк. Маленька Іринка народилася в березні цього року і була виписана з пологового будинку за місцем прописки матері у село Холмці. Оскільки батьки дитини проживають в Ужгороді, медичним патронажем малюка ніхто не займався. Педіатри виявили немовля зовсім випадково, коли прийшли за викликом до старшої дитини Анюти. Тоді й виявилося, що мала Іринка проживає в одному помешканні з батьком, котрий хворіє на відкриту форму туберкульозу і лікувати її стаціонарно відмовляється. Дільничний педіатр провела з матір’ю дітей не одну бесіду, наголошуючи на тому, що новонародженій дитині небезпечно перебувати в центрі розповсюдження туберкульозної інфекції. Медики наполягають на тому, аби дитину терміново госпіталізували до дитячої клінічної лікарні, інакше вона також може заразитися туберкульозом, але батьки Іринки категорично відмовляються від такого сценарію. Служба у справах дітей зобов’язала матір з’явитися до лікарні і пройти повне обстеження дитини. Якщо медики виявлять, що маля ще не має імунітету до туберкульозної інфекції, його таки доведеться тимчасово госпіталізувати, якщо ж матір протягом тижня не прийде до лікарні, служба у справах дітей діятиме радикальніше, тобто дитину, як і в попердній історії, доведеться забрати від її безвідповідальних батьків.

На тій же вулиці Борканюка проживає ще одна родина, до якої мають претензії ужгородські педіатри. Ще минулої весни вони виявили 2 діток 2005 року народження, котрі разом із батьками проживають у малесенькій кімнатці без опалення і водопроводу. Як виявилося, помешкання вони орендують, хоч і мають у с.Дубриничі власний будинок. До обласного центру приїхали у пошуках роботи, тож дітей, як пояснюють, доглядати не мали часу. Їхнє виховання лягло на плечі старенької хазяйки будинку, внаслідок чого діти майже ніколи не виходили на свіже повітря, не проходили медичних оглядів та не мали щеплень. Комісія у справах дітей уже проводила з батьками малюків сувору бесіду, після чого догляд за ними був покращений. Та коли учасники рейду приїхали до родини цього разу, виявилося, що діти знову сидять у чотирьох стінах, а молодший хлопчик навіть був прив’язаний мотузкою до саморобного дитячого ліжка! Коли представники служби у справах дітей уже зібралися забирати дітей, додому прибігла мати, котра зі сльозами на очах просила залишити малят, натомість обіцяючи змінити своє ставлення до них. На горе-батьків склали адміністративний протокол за недотримання батьківських обов’язків, зобов’язавши, крім того, влаштувати хлопчиків до дитячого садочка, де на час відсутності батьків за ними будуть доглядати належним чином.

Інше малятко, котре проживає з мамою на вул. Лисенка, учасників рейду вдома не дочекалося — напередодні неназваного новонародженого хлопчика примусово госпіталізували до лікарні, оскільки всі 6 дорослих, котрі проживають в будинку з його мамою, хворіють на педикульоз. Учасники рейду відзначили, що дитина проживала в жахливих умовах, а незаміжня мама годує хлопчика нерегулярно і не вміє за ним доглядати. На думку медиків, малюкові не можна повертатися додому, оскільки родичі дитини та умови проживання становлять небезпеку для його здоров’я й життя. Сергій Просяник розповів, що міська служба у справах дітей ще не вирішила, якою буде подальша доля цього маленького хлопчика, але, ймовірніше за все, його, поки що без позбавлення прав батьків, перевезуть до інтернату в Сваляві.

А інша мама з вулиці Лисенка узагалі втекла з новонародженим малям від нагляду лікарів, хоч дитина вкрай потребує медичного спостереження, адже народилася недошеною і має загрозу гіпотрофії II ступеня. Дільничній медсестрі, котра відвідала дитину вдома, мама відповіла, що не бажає, аби її маля оглядали, мотивуючи це тим, що їх спостерігатиме інший лікар. Натомість через деякий час медсестрі повідомили, що жінка поїхала до своїх батьків, тож медики остаточно втратили контроль над хворим немовлям. Наразі служба у справах дітей звернулася до кримінальної міліції у справах дітей із проханням встановити місце перебування матері й дитини.

Ще одна скарга на матір поступила від медиків на жінку, від котрої служба у справах дітей уже вилучила 3 малят. Трирічна Марійка проживає в помешканні, де постійно збираються підозрілі люди, котрі розпивають міцні напої і поводяться непристойно. Дівчинку часто доглядають сторонні люди, адже її мама час від часу надовго зникає з дому. Сергій Просяник розповів, що, скоріше за все, від жінки (на яку, до речі, заведено кілька кримінальних справ за фактом шахрайства) заберуть і четверту дитину, адже й цього разу вона тулилася в кутку квартири, де було так багато людей і сигаретного диму, що важко й уявити, як у таких умовах можна виростити здорове маля.

Такі заходи, як цей рейд, не всіма сприймаються адекватно — особливо їх не жалують неблагополучні батьки, котрі, як вони вважають, ставляться до дітей цілком нормально. Але учасники рейду не мали на меті без пояснень забрати малят до інтернатів, оскільки всім зрозуміло, що їм потрібна родина. Медики й представники влади лише намагалися пояснити всім батькам, що дитина — не іграшка і не засіб для заробляння грошей. Батьки відповідають за свою кровинку перед законом, оскільки мають перед нею певні зобов’язання. Але якщо батьки не допомагають, а лише заважають своїй дитині жити, краще віддати її тим, хто справді турбуватиметься про її добробут.

Шановні громадяни! Якщо ви знаєте факти невиконання батьками їхніх обов’язків по догляду за дітьми, просимо вас звертатися до міської служби у справах дітей за тел.: 61-62-32.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Ужгород”

 

06 травня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів