СКАНДАЛ: В УЖГОРОДСЬКОМУ ПОЛОГОВОМУ БУДИНКУ СПАЛАХ ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯНОЇ ІННФЕКЦІЇ СЕРЕД НОВОНАРОДЖЕНИХ

Цей факт керівництво закладу — головний лікар Володимир Симулик та заступник головного лікаря з лікувальної роботи Ірина Пацкан — ретельно приховують від комісії управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, яке саме проводить перевірку діяльності УМПЦ. Принаймні так повідомив Ужгород.нет.уа акушер-гінеколог УМПЦ Анатолій Куцина.

 

До Ужгород.нет.уа від лікарів УМПЦ надійшов лист такого змісту: "В Ужгородському міському перинатальному центрі зафіксований спалах внутрішньолікарняної інфекції. Більше того — груповий спалах, що вже є справжньою катастрофою, оскільки "гуляють" між новонародженими одразу три інфекції — діарея (по-простому – понос, уявіть, як ця проблема дорослу людину вимучує, а що вже казати про немовля?), омфаліт (запалення пупочної рани) та везикулопустульоз — висипка на шкірі новонародженого.

Наразі в УМПЦ лікарі діагностують 7 хворих малюків, причому більшість з них у терміновому порядку виписали з лікарні. Джерело навіть називає причину цього — в закладі працює обласна комісія від управління охорони здоров’я, і саме від цих кваліфікованих людей і намагаються приховати такий ганебний факт. Проте, за словами самих лікарів, епідеміолог УМПЦ ОФІЦІЙНО розслідував усього 2 факти інфекції новонароджених. Це робиться виключно для того, аби приховати факт спалаху — а визначення "спалаху" починається з ТРЬОХ ВИПАДКІВ. Принаймні так кажуть офіційні документи. Цитуємо наказ МОЗ України від 10.05.2007 "Про організацію профілактики внутрішньо лікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах", в якому говориться таке: "Внутрішньо лікарняна інфекція (далі - ВЛІ) — будь-яке клінічно виражене інфекційне захворювання, яке виникло в пацієнта протягом перебування в акушерському стаціонарі або протягом 7 діб після виписки з нього…" і ще таке "груповим захворюванням або спалахом ВЛІ вважається виникнення 3 і більше випадків внутрішньолікарняних захворювань…"

Про те, що є спалах внутрішньо лікарняної інфекції свідчать записи в історіях розвтку новонароджених. Зокрема, як повідомляє джерело з УМПЦ, такі діагнози зафіксовані в діток таких породіль: Луцьо, І пологове відділення, ІІІ поверх, палата № 6, в дитини — везикулопустульоз; Дуркот, І род. від., ІІІ пов., палата № 1, д-з — діарея; Телепанич, І род. від., ІІІ пов., палата № 8, д-з — омфаліт; Митро, І род. Від., IV пов., палата № 5, д-з омфаліт; Братасюк, ІІ род. від., палата № 5, д-з – омфаліт; Фрінгош, І род. від., д-з – діарея; Бескид, І род. від., ІІІ пов., палата № 6, д-з омфаліт та везикулопустульоз. Три жінки наразі ще в лікарні, решту виписали. І це попри те, що всі ці інфекції, як стверджує джерело, є дуже небезпечними для малесенького організму, і їх повинні лікувати у відповідних умовах до повного одужання, а після виписки ще певний час спостерігати. Це все регламентується уже згаданим наказом МОЗ: інфікованих малюків, згідно з Порядком проведення розслідування при виникненні спалаху ВЛІ, одразу необхідно перевести до спеціалізованих неонатологічних відділень. А вже здорових породіль та малюків виписують з акушерського стаціонару і одразу встановлюють за ними щоденний лікарський або сестринський патронаж за місцем проживання на строк максимального інкубаційного періоду того захворювання, що виникло, але не менше, ніж на 10 днів, Оскільки ж діток виписували як "здорових", то, відповідно, ні батьків, ні патронажних лікарів та сестер про наявність інфекції чи необхідність особливого нагляду за новонародженими в домашніх умовах просто не попереджали, тому яка небезпека нависла над малюками — тільки Богу відомо…

І насамкінець — за класиками літератури — найважливіше: "Кто виноват?" і "Что делать?"

Винне, безперечно, керівництво закладу, і власне головний лікар В. Симулик та виконувачка обов’язків заступника УМПЦ з лікувальної роботи І. Пацкан, бо за законодавством, саме ці люди несуть повну відповідальність за виникнення чи профілактику внутрішньолікарняних інфекцій та ліквідацію таких. Проте керівництво так і не визнало факту спалаху ВЛІ і замість того, аби спокійно за нього взятися (ну, хіба хтось від такого застрахований?) і, за законами порядності та моралі, зробити все можливе для ліквідації інфекцій та попередження їхнього поширення серед інших новонароджених, воно продовжує мовчати.

Що робити? Згідно з тими ж таки нормативними документами, треба було б негайно повідомити про виникнення спалаху органи охорони здоров’я та територіальну санітарно-епідеміологічну службу, відтак — "наказом територіального органу охорони здоров’я відділення, де виник спалах ВЛІ, за епідемічними показаннями негайно закрити". А ще слід одразу створити протиепідемічну комісію, яка б склала план заходів з проведення розслідування та ліквідації спалаху ВЛІ. Нічого подібного так і не зроблено, попри те, що випадки виникнення інфекцій почалися ще з 18 травня. І попри те, що нинішній заступник головного лікаря УМПЦ з лікувальної роботи І. Пацкан є обласним акушер-гінекологом і якраз найкраще знає про весь порядок інформування про спалах, про ліквідацію такого, про відповідальність за приховування подібної інформації.

І кілька слів з приводу причини виникнення внутрішньолікарняної інфекції. Їх, певна річ, повинна визначити майбутня (якщо й буде така?) спеціальна протиепідемічна комісія. Проте в тому ж таки Наказі МОЗ називається один цікавий чинник, який одразу наштовхує на певні роздуми — "обставини, що можуть сприяти виникненню групових захворювань — недостатня забезпеченість мийними, дезінфекційними та засобами стерилізації або їх використання з порушенням інструкції". У цьому контексті згадалося, як 6 травня. Під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі лікарі УМПЦ кричали про те, що деззасобів у пологовому будинку залишилося всього на 3 дні, і що їх ніхто не закуповує. В. Симулик тоді визнав — міський бюджет грошей не дає, тому нема за що купувати деззасоби. Парадокс! І це в той час, коли для УМПЦ за кошти 140-тисячного спецфонду закуповують газонокосарки та шлагбауми, які коштують тисячі й тисячі гривень, а на найнеобхідніше, без чого просто не може існувати подібний заклад, на деззасоби — не вистачає! Нонсенс!

Дивним є ще й те, що наразі для генерального промивання й прибирання зачинили ІІ родильне відділення в УМПЦ. Але не перше родильне, не те, в якому виник спалах інфекції! Та це звичайнісінька некомпетентність керівників закладу, і не щось інше! Бо насамперед треба було ліквідовувати вже існуючий спалах, а паралельно, чи вже послідовно, займатися профілактикою інших відділень…

До речі, обласна комісія управління охорони здоров’я працює в пологовому будинку м. Ужгорода цілий минулий тиждень і завтра, 25 травня, повинна припинити роботу та оприлюднити висновки. Цікаво, чи до того часу керівництво УМПЦ повідомить своїх безпосередніх керівників про проблему? Чи таки промовчить і сподіватиметься на таке малодушне — "Авось пронесет"?..

Володимир Кучерявий

 

24 травня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів