Закарпатська "Свобода" вимагає притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського університету

і вимагає скасувати привілеї у вступній кампанії для представників угорської меншини та дискримінаційні обмеження для українців.

 

Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об’єднання "Свобода" звернулася в Генеральну прокуратуру України та Міністерство освіти України з вимогою звільнити з посади та притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського національного університету Миколу Вегеша.


Про це "Закарпаття online" повідомили у прес-службі політсили.

За інформацією "Свободи", М.Вегеш починаючи з 2005 року встановлював для абітурієнтів під час вступу привілеї та дискримінаційні обмеження за мовною ознакою й етнічним походженням. Зокрема, ректор Ужгородського університету незаконно зараховував угорськомовних абітурієнтів не за результатами вступних іспитів, а за етнічною ознакою, тоді як ані у "Правилах прийому в Ужгородський національний університет", ані в наданих Міністерством освіти і науки України "Обсягах державного замовлення" в 2005-2008 роках етнічні привілеї для угорської меншини та дискримінаційні обмеження для інших жодним чином не приписані.

Подібна практика грубо суперечить статті 24 Конституції України, яка гарантує громадянам рівні конституційні права та свободи й забороняє привілеї та обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичними, релігійними й іншими переконаннями, статтю, етнічним і соціальним походженням, майновим становищем, місцепроживанням, за мовною чи іншими ознаками, підкреслили в закарпатській "Свободі".

У зв’язку з цим представники Всеукраїнського об’єднання вимагають негайно вжити рішучих заходів щодо припинення протиправної діяльності в Ужгородському національному університеті, звільнити з посади та притягти до кримінальної відповідальності ректора Ужгородського національного університету М.Вегеша, скасувати привілеї у вступній кампанії для представників угорської меншини та дискримінаційні обмеження для українців.

 

11 серпня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів