Три закарпатські композитори були представлені на ХХ КиївМузикФесті

У середині минулого тижня в столиці стартував ювілейний ХХ фестиваль сучасної академічної музики “КиївМузикФест-2009″.

 

Відрадно, що в рамках цього престижного міжна-родного заходу, до програми якого входить музика сучасних та зарубіжних композиторів, цьогоріч були представлені й твори трьох наших земляків - ужгородців Віктора Теличка і Василя Гайдука та мукачівця Володимира Волонтира.

Хорову композицію Віктора Теличка на фестивалі репрезентував камерний хор “Хрещатик”, Василя Гайдука - камерний хор військово-музичного центру Збройних сил України (Чернігів). А камерно-інструментальні твори Володимира Волонтира прозвучали у виконанні Національного ансамблю солістів “Київська камерата”.


До речі, закарпатці брали участь приблизно в третині “КиївМузикФестів”. Піонером же був камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії (диригент Мирон Юсипович), який на і фестивалі 20 років тому з-поміж творів українських композиторів виконав і Симфонієту видатного закарпатця іштвана Мартона. “Цей твір викликав жвавий інтерес, зокрема, серед представників української діаспори з Франції, Канади, США, котрі тоді чи не вперше приїхали до Києва і лише почали знайомитися з українською сучасною музикою, - розповідає Віктор Теличко, голова Закарпатського осередку Національної спілки композиторів України. - Відтоді музичний діяч із США Вірко Балей відвідував ледь не кожен фестиваль. А водночас запрошував українських композиторів до Америки і навіть узяв участь у записі саунд-треку до художнього фільму на кіностудії Довженка”.

Нинішній “КиївМузикФест” уже 20-й за ліком. А започаткував його 1989 року видатний український композитор іван Карабиць.

Ужгород

 

07 жовтня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів