Сергій Федака пройшовся Ужгородом... крізь віки й пропонує таку прогулянку своїм читачам

Найбільш плодовитий ужгородський "пишучий історик" та журналіст Сергій Федака у прес-центрі "Нове Закарпаття" презентував свою чергову книгу "Ужгород крізь віки. Нариси з історії Ужгорода", де відтворено найяскравіші етапи історії міста, відслідковано складний історичний відтинок, упродовж якого в Ужгороді змінилося шість державно-політичних режимів, та показано особливості сучасної історії міста над Ужем.

 

Ініціював це видання Іван Ключевський, директор видавництва "Патент", заснованого в 1976 році. Оскільки, за словами Івана Ключевського, "нормальної книги про наше місто" не було, спільно з головним редактором видавництва Людмилою Алексієнко запропонували Сергієві Федаці таку книгу створити. За мету ставилося зробити її доступною і цікавою для найширшого читацького кола — від школярів, які ще недостатньо знають історію рідного міста, до туристів-ерудитів, які намагаються дізнатися якомога більше. Людмила Олексієнко запропонувала ілюструвати книгу репродукціями ужгородських та закарпатських художників, у чому видавництву допоміг директор Художнього музею ім. Бокшая Франциск Ерфан, а фотохудожник Карл Смутко погодився надати свої світлини. Крім глибокого змістового й виваженого естетичного оформлення, які органічно поєдналися, поліграфічно бездоганною зробив книгу якісний друк на дорогому папері із використанням вибіркового лакування на твердій обкладинці. Видана книга тисячним накладом, собівартість примірника 48 гривень (за такою ціною вона відпускатиметься книгарням і продаватиметься у магазині, що є на "Патенті").



Маленьке за територією, але велике своєю історією місто Ужгород, за влучним висловом автора, схиляє до бажання втекти світ за очі, але для того, щоб неодмінно повернутися; і цим почуттям об’єднує чи не всіх ужгородців, сказала під час презентації книги редактор Людмила Алексієнко. Хоча бажання видати грунтовну й водночас читабельну книгу про Ужгород виникло в колективі давно, зробити це не наважувалися й "Патент" обмежувався друком дрібніших видань як-от, путівник "Прогулянка Ужгородом", та зрештою наважилися на втілення в життя ось такого серйозного проекту. Людмила Алексієнко також зауважила, що окрім історичних нарисів Федаки, які вона уважно читала в закарпатській пресі, сильне враження на неї справила книга С. Федаки "Карпатський кросворд", яка побачила світ до 70-річчя Карпатської України. Думка використати в книзі сучасні фотографії Ужгорода видалася Людмилі Алексієнко доволі тривіальною, адже присвячених Ужгороду фотоальбомів є достатньо, тим паче, що на час визрівання ідеї книги в Художньому музеї імені Йосипа Бокшая проходила виставка "Ужгород і ужгородці".



Книгу "Ужгород крізь віки. Нариси з історії Ужгорода" органічно доповнюють дві старовинні карти 1863 року (зберігається у фондах Державного архіву Закарпатської області) та 1928 року (з фондів бібліотеки УжНУ), за можливість попрацювати з якими й розмістити їх у книзі автори висловлюють вдячність директорові держархіву Михайлові Делегану та директору бібліотеки Наталії Гунько.



"Ужгород крізь віки..." — це збірка хронологічно розміщених нарисів, які читаються на одному подиху. Понад усе автори цього видання бажають повернення нашому Ужгороду вигляду і статусу європейського міста, притаманному йому в зовсім недалекому минулому. "Звісно, ми не ідеалісти, а тому не плекаємо ілюзій, що одним виданням можна вирішити багато проблем, однак латинське прислів’я каже: "Крапля довбає камінь не власною силою, а частотою падіння". Тому ми раді, що змогли до загальної справи додати таку краплю ...", — сказала Людмила Алексієнко.



Нариси, що ввійшли до книги, вперше побачили світ у газетах "Ужгород" та "РІО", файл майбутньої книги був зданий до видавництва в серпні 2009 року. Цього ж року виповнилося перше десятиріччя написання статей і нарисів з історії Ужгорода. Сергій Федака згадує, як у 1999 році, співпрацюючи з новоствореною газетою "Ужгород", змінив своє амплуа, обравши історичне краєзнавство замість політичної журналістики, чим займався доти. Таким чином у крайовій періодиці побачили світ понад сотня публікацій Сергія Федаки на історичну тематику.



Крім нарисів, поділених на п’ять хронологічних періодів, до книги ввійшли також позачасові оглядові нариси найцікавіших місць Ужгорода, подані в синхроністичному зрізі, є також кілька біографічних нарисів, присвячених бургомістрм Ужгорода дорадянської доби, чимало матеріалу присвячено історії містобудування (вулиць, окремих будівель тощо).



Оскільки книга написана чітко вираженим "стилем Федаки" (вивірений історичний фактаж приправлений новими й цікавими подробицями і нюансами та поданий через художньо-філософське авторське осмислення), то читається легко й залишає слід не тільки в голові, а й у серці, спонукаючи до роздумів про час, що минає, і точку в цьому часі, яким є людське життя. А що може бути кращою оцінкою для книги, яка, без сумніву, приречена на справжній інтерес читача та довге і плідне життя?..

clipnews.info

 

21 квітня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів