На Мукачівщині відбувся фестиваль віників – "Сорго"

У неділю, 26 серпня, відбувся прес-тур Ужгородського прес-клубу на ІІІ фестиваль "Сорго", що проходив у с. Чомонин Мукачівського району. Учасники мали змогу дізнатися про традиційний промисел мешканців села – плетіння одного з основних атрибутів домашнього господарства – віника. Саме йому присвячено фестиваль.

 


Свято відзначали гучно у центрі Чомонина. Поки майстри показували майстер-класи, на великій сцені виступали художні колективи, а організатори пояснювали, як простий віник може врятувати економіку цілого району. Чомонинський сільський голова Тібор Бакша каже, що якби знайти ринко збуту, село можна підняти за 5 років: "Ми звернулися до району з ініціативою проводити такий фестиваль, вирішили підтримати споконвічне ремесло наших мешканців".
У Мукачівській РДА говорять і про спеціальний туристичний маршрут, який можна запустити через Чомонин. Адже наскільки б не розвивався технічний прогрес, віник залишається головним у господині, слугує оберегом в оселі.
Із 850 родин у селі понад 600 вирощують сорго – рослину, з якої і плетуть віники. Вміння передають поколіннями. По селу десятиліттями ходить легенда, згідно з якою, віник вперше завезли у сусіднє село Добронь угорці. А чомонинці хотіли підгледіти, що це таке. Підіслали дівчат, які проте нічого не вивідали. Вже потім хлопці принесли одного віника в Чомонин. Розібрали на "запчастини" і склали. Так і навчилися робити цю найнеобхіднішу для господарства річ.
Сьогодні, щоб зробити віника, майстру вистачить і 5 хв. За день один майстер може зробити 70-120 віників. Був би попит, кажуть у селі, - завалили б чомонинськими віниками всю Україну.
Золтан Годор, виробляє віники роками, цією справою у нього здавна займалася вся родина, сам віники робить з дитинства. Розповідає, що урожай сорго збирають двічі на рік. Рослина –подібна на кукурудзу, потребує такого ж догляду. Насіння використовують як корм для худоби, там дуже багато білків. Стеблини йдуть на віники.
"Раніше для перев’язування віників використовували вербову лозу, коноплю, а нині –синтетичну стрічку, - каже Золтан Годор. – Продаємо віники на базарі або закупівельникам. Один віник коштує у мене 15 грн. Даю рік гарантії!"
350 га землі у селі зайнято під посіви сорго. У селі сподіваються, що їхня промоція продукції зокрема і через фестиваль зацікавить не тільки туристів і дрібних покупців, а й дасть можливість просувати "закарпатський віник" далеко за межі Закарпаття.

 

27 серпня 2012р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів