Піст по-європейськи. Або, які традиційні кулінарні шедеври спробували закарпатці на Різдвяних ярмарках Євросоюзу
Поки православні вірники тримають строгий Різдвявний піст, європейські католики на своїх ярмарках демонструють свої кулінарні шедеври. Що саме пропонують гостям німці та чехи напередодні католицького Різдва, дізнавався кореспондент Ужгород.net у містах Дрездені, Карлових Варах та Празі.
Німці ніколи не робили з їжі культу. Їхня кухня рясніє звичайними та ситними стравами, незважаючи на те, що у Німеччині завжди любили смачно поїсти. І хоча особливих кулінарних шедеврів тут не має, на сьогодні їхня кухня дуже популярна своєю ситністю. Адже, зазвичай, у німецьких стравах переважає велика кількість м’ясних інгредієнтів.
Відтак, ковбаски, сардельки і сосиски - основа німецької кухні. До прикладу, сосиски з тушкованою квашеною капустою - найвідоміше блюдо в Німеччині, бо капусту німці, ой як дуже полюбляють!. Овочеві гарніри з моркви, стручкової квасолі, гороху та помідорів - теж тут популярні. М’ясних страв у німецької кухні існує величезна безліч. На Дрезденському ярмарку представлені традиційні м’ясні страви: котлети, шніцелі, біфштекси, чвар, шморбратен, шнельклопс.
Їдемо до курортного міста Карлові Вари продегустувати чеські традиційні страви. Мешканці міста дуже привітні, але за історичною ментальністю (місто до 1945 року було німецьким і називалося Karlsbad) далися взнаки етнічні зв’язки у кулінарії. Як у німців, тут м’ясні страви також вважаються основними в раціоні. А на гарніри - велика порція клецек, картоплі або рису з густим соусом, а також ретельно приготовані овочі або гаряча квашена капуста. Закарпатців тут почастували стравою на швидку руку, або як називають тамтешні чехи - "knedlo-zelo-vepro", що у перекладі звучить: галушки, гаряча квашена капуста і печена свинина.
А от педантичні мешканці Праги напередодні великого Різдва заздалегідь обов’язково купують живих коропів для святої вечері. І, перш ніж сісти за стіл, пражани з дітьми традиційно приходять на берег повноводної Влтави, де на них чекають торговці живими коропами. Цікаво, що ніхто рибу не їсть, а випускають в річку. Особливо цей благородний ритуал подобається малечі. Можливо, тому Різдвяний святвечір називається у чехів Щедрим днем.
На Староміській площі, де проходить Празький ярмарок, туристам пропонують з величезних діжок з водою витягнути живого коропа, який є символом чеського Різдва та благополуччя.
Ужгород.net
Дрезден
[foto]2014/01/06/drezd01.jpg[/foto]
[foto]2014/01/06/drezd2.jpg[/foto]
[foto]2014/01/06/drezd3.jpg[/foto]
[foto]2014/01/06/drezd4.jpg[/foto]
[foto]2014/01/06/drezd5.jpg[/foto]
Карлові Вари
[foto]2014/01/06/kvari1.jpg[/foto]
[foto]2014/01/06/kvari2.jpg[/foto]
Прага
[foto]2014/01/06/Praga1.jpg[/foto]
До цієї новини немає коментарів