Видавництво "Карпати" презентувало читачам історичну книжку важких часів закарпатського народу

У видавництві "Карпати" побачила світ книжка "Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і БУЗУЛУК до рідних Карпат. 1939 –1949", що розкриває історичну правду про наших земляків, які, піддавшись радянській пропаганді про "райське життя" в Радянському Союзі та намагаючись утекти від переслідувань угорської влади, масово нелегально переходили кордон.

 



Тисячі наших земляків загинули на цих рабських роботах...

На відміну від першого документального видання "Закарпатські втікачі в СРСР у 1939 – 1941 роках", книжка містить значно більшу архівну базу. Редколегія (керівник О.Корсун) дослідила масу історичних мате­ріалів, документів державного й відомчих архівів України, Росії, Угорщини, Чехії, зробила близько 500 фотокопій. Є там і протоколи допитів, обвинувальні вироки по справах, постанови слідчих частин терито­ріальних управлінь НКВС та судових установ, заяви й листи затриманих, їхні особисті звернення. Закарпатських утікачів до СРСР ув’язнювали в таборах на Крайній Півночі, Уралі, в Сибіру, Казахстані, де вони працювали на золотоносних рудниках, лісосплавах, будівництві залізничних доріг, у вугільних шахтах. Тисячі наших земляків загинули на цих рабських роботах, інші, довірившись табірним інформаторам спецслужб НКВС, просто зникали як антирадянщики.
У збірнику вміщено чимало документів держбезпеки, що регулювали порядок роботи прикордонних військ НКВС із затриманими порушниками радянського кордону. Читач знайде тут і міжнародні договори між СРСР та еміграційним урядом Чехословаччини в Лондоні за 1941 – 1943 рр., які регулювали чехословацько-радянські відносини й комплектування чехословацьких військових частин на території Радянського Союзу звільненими за амністією закарпатськими втікачами, а також постанови та закони Верховної Ради СРСР і України, котрі визначили процес реабілітації жертв політичних репресій. Словом, ця книжка для тих, хто хоче знати правдиву історію свого рідного краю.


[a href="http://karpatnews.in.ua/news/75923-antyradianshchyky-z-zakarpattia-hynuly-na-lisosplavakh-u-vuhilnykh-shakhtakh-i-zolotykh-rudnykakh.htm"]Юрій Туряниця, член НСЖУ, "Закарпатка"[/a]

 

23 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів