В Іршаві представлено цілий художній вернісаж Петра Шолтеса

Петро Шолстер - художник Срібної землі

 

Біографічна довідка: Народився в Ужгороді 14 жовтня 1945 року. В 1965 році, закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва. 3 1985 року бере участь у обласних, республіканських та міжнародних виставках. Член Національної спілки художників України з 1995 року.
"Моє кредо - картини мають бути не так гарними, як добрими, і люди це відчувають. Гляньте, скільки кольорів на цій сірій глибі! Я старався показати її не холодною, а теплою, сонячною" - пояснює Петро Людвігович.
Один із найбільших шанувальників творчості митця, голова Іршавської РДА Василь Ковбаско, побачивши картини, був у захваті, каже: "Досі ніхто "Смерекового каменя", який є однією з візитівок Іршавщини, ще не малював у подібному ключі".
- Це улюблене місце відпочинку довколишніх мешканців - як Невицьке для ужгородців. Моя дружина Габріелла - з Ільниці, то ж саме через неї Іршавщина стала для мене рідною, - розповідає Петро Шолтес. - Тут у саду, подалі від усіх я і робив перші зарисовки. Не раз обійстя вже покійних, на жаль, батьків моєї Гобіки надихало на творчість, а от до "Смерекового каменя" якось усе руки не доходили.
Твори митця зберігаються у приватних колекціях і галереях багатьох країн світу - Чехії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Італії, Ізраїлю, США. Але, за словами художника, центральне місце займає у його житті саме Ужгород. Його роботи постійно виставляються в ужгородській галереї. Він зазначає, що "мав і маю можливість жити в Угорщині чи будь-якій іншій європейській країні. Але Ужгород, Закарпаття - це мій рідний дім, це земля моїх предків. Тут моє коріння...
З великою зацікавленістю за кожним експонатом спостерігали відвідувачі виставки. Серія картин із зображенням родзинок рідної землі стала серцевиною персональної виставки Петра Шолтеса, яку він вперше в значному форматі представив іршавським любителям мистецтва. З великим задоволенням уже протягом двох тижнів вернісаж відвідують жителі та гості району. Серед багаточисельних відвідувачів виставки були і почесні гості: Високопреосвященнійший Владика Феодор, архієпіскоп Мукачівський і Ужгородський, керівники Виноградівського району, депутат Верховної Ради України - Іван Бушко.
Останнім часом все більшу зацікавленість до полотен художника проявляють старшокласники загальноосвітніх шкіл.
- "Мені дуже імпонує наша природа. У "Смерековому камені" я впізнала частинки краси Іршавської землі", - каже Вікторія Брич, учениця Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.. № 1, ділячись враженнями зі своїми подругами Олександрою Жабко та Вікторією Савко, які вперше на такому вернісажі.
- "Я бачила багато картин, але ці дійсно неповторні й випромінюють добру енергетику", каже Ірина Петрівна Паньканинець - керівник дитячого ансамблю "Дзвіночок", яка разом з дітьми із Білківської ЗОШ І-ІІІ ст.. №2 відвідала виставку. В цей день у виставковому залі районного будинку культури було велелюдно. Приємно, що мистецтво не залишає байдужим нашу молодь, яка пізнає через художні полотна свій край та пишається його здобутками.


Іршавська РДА

[foto]2014/01/24/8.jpg[/foto]
[foto]2014/01/24/9.jpg[/foto]

 

24 січня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів