Ужгородська Феміда покарала організатора контрабанди марихуани

Набув законної сили вирок Ужгородського міськрайонного суду стосовно мешканця Львівської області, який налагодив канал контрабандного переправлення з однієї з європейських країн до України наркотичного засобу - канабісу. Пакунок із наркотиком замовник мав отримати через систему міжнародних рейсових автоперевезень.

 

20 серпня 2012 року у пункт пропуску "Тиса" Чопської митниці прибув мікроавтобус. Під час огляду цього транспортного засобу серед багажу митники та співробітники СБУ в Закарпатській області виявили пакунок із підозрілою речовиною, загорнутий у подарунковий папір.
Експертиза підтвердила, що це – канабіс, особливо небезпечний наркотичний засіб.
Водій мікроавтобусу повідомив правоохоронцям, що цей згорток отримав за кордоном від невідомої особи та мав доправити його до Івано-Франківська.
Наступного дня на одній із тролейбусних зупинок Івано-Франківська, куди прибув мікроавтобус, співробітники СБУ в Закарпатській області затримали отримувача наркотику – жителя м.Стрий, який спеціально приїхав по канабіс зі Львівщини.
Ужгородський міськрайонний суд призначив цьому громадянинові України покарання за ч.2 ст.305 та ч.2 ст.309 Кримінального кодексу України у вигляді 5 років позбавлення волі з призначенням іспитового терміну 3 роки.
Наркотичний засіб підлягає знищенню згідно з рішенням суду.
Прес-центр СБ України

Довідково: Куріння канабісу, це коли вдихаються пари, які утворюються при нагріванні суцвіття, листя, або екстракту рослини канабісу, відомої як марихуана. Під час куріння здебільшого вивільнюються тетрагідроканнабінол -психоактивна хімічна складова канабісу, що всмоктується в кров через легені.
Куріння канабісу заборонене законодавством більшості країн світу.
Дим марихуани був внесений до списку канцерогенів у Каліфорнії в 2009 році. Дим коноплі такий же багатий канцерогенами, як смола з тютюнового диму. З 2012 року існують суперечливі дані про співвідношення збільшення захворюваності на рак легень і курінням конопель. Деякі дослідження показують, збільшилася захворюваність на рак, а інші ні. Але ці дослідження свідчать про підвищення поширеності передракових змін у дихальних шляхах курців.
У найбільшому дослідженні у своєму роді дослідники не знайшли зв’язку між раком та канабісом. Дослідження, за участі великої вибірки населення (1200 осіб з легеневим, шийним або головним раком, і відповідні групи 1040 без раку) не знайшла зв’язок між курінням марихуани і підвищенням ризику раку легень, що може бути вірним для раку голови та раку шиї. Результати показують відсутність кореляції між довготривалим і короткочасним використання канабісу і раком, що вказує на можливий терапевтичний ефект. Широкі обстеження та деякі дослідження на тваринах показують, що THC або канабідіола має протипухлинні властивості або шляхом стимулювання запрограмованої загибелі генетично пошкоджених клітин, які можуть стати злоякісними, або шляхом обмеження розвитку кровопостачання, який живить пухлину, або через обидва механізми

 

08 лютого 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів