Кримський злодій «гастролював» на Закарпатті під виглядом лікаря

На Закарпатті і своїх спритників, ласих до чужого майна, вистачає, а тут з недавніх пір з’явився у нашому краї ще й заїжджий «гастролер» з Криму.

 

36-річний житель Керчі, утікаючи від тамтешніх правоохоронних органів через свої постійні конфлікти із Законом, вирішив за порадою приятелів осісти  на Срібній Землі, котра надто вже нагадувала йому рідні кримські простори. Сподіваючись на те, що у чужій стороні його ніхто не знає, гість з півдня почав поступово розгортати тут свою незаконну діяльність...

Приїзд  на Закарпаття

Спершу спритник спробував оселитися в Мукачеві. Але у місті над Латорицею місцевий «підобліковий елемент» швидко дав кримчанину  зрозуміти, хто в домі господар. Тому він подався шукати щастя на периферію. Треба віддати належне нашому герою, налагоджувати стосунки із представницями протилежної статі йому завжди легко вдавалося. Можливо, тому, що вмів гарно вішати, як кажуть, жінкам локшину на вуха. Ось і у Виноградові колишній житель Керчі також швидко знайшов потрібний об’єкт для застосування своїх альфонських здібностей. У цьому місті він познайомився із симпатичною дівчиною, яка майже з перших днів по вуха закохалася у нього. Кримчанин невдовзі поселився у своєї пасії, яка, до речі,  мешкала сама. Господиню оселі анітрохи не цікавило, на які гроші живе її  коханий, звідки бере золоті речі у подарунок для неї. Скоріш за все, молодиця здогадувалася про незаконні справи її «благовірного», але ж недарма кажуть: «Любов зла...»

Поцупив  драбину з-під ніг  одного господаря  і  обікрав   іншого,  поки той спав

Забігаючи наперед, зауважимо, що спритності і кмітливості  кримському «гастролерові» не позичати. Добре знаючись на чинному законодавстві, зухвалець  проникав лише у ті оселі, котрі  безпечні господарі  залишали відчиненими, тобто шляхом вільного доступу. За це відповідна стаття ККУ передбачає менший термін покарання. Хтось із сільчан порався на городі, інші  зайшли на хвилинку у сарай, ще  дехто обрізав виноград на подвір’ї позаду будинку. За цей час зловмисник встигав забігти у хату і поцупити гроші або цінні речі. Забирав навіть одяг, скажімо, дорогі шуби, шкіряні куртки, дублянки тощо.

В одному випадку кримчанин навіть примудрився викрасти  у ґазди  з-під ніг в прямому розумінні розкладну драбину. Чоловік тільки-но піднявся по драбині на горище, аби поскладати банки, за мить повернувся... а спуститися донизу вже не було по чому. Виявляється, зухвалий крадій  швиденько склав драбину, жбурнув її у найближчий рів, аби «не світитися», а ввечері спокійнісінько повернувся по свій «трофей». Цю драбину у нього пізніше  вилучили як речовий доказ.  

Цікава історія трапилася за участі нашого героя на Хустщині, куди він  згодом  вирішив розширити межі своєї кримінальної діяльності. Спритник постукав до однієї оселі - всередині було тихо, ніхто не відчиняв.  Припустивши, що господарів немає, непрошений гість знайшов під порогом  ключі від вхідних дверей, відчинив, проникнув до чужої хати і заходився вже хазяйнувати, як тут почув зі спальні дивне хропіння. З’ясувалося, що то втомлений спиртним ґазда відпочивав після посиденьок з друзями.  Скориставшись цим станом чоловіка, зловмисник знайшов у кімнаті сховані гроші, котрі, звичайно привласнив. Навіть забрав з тумбочки перед носом власника помешкання його мобільний телефон. Коли дружина потерпілого  повернулася додому, то накинулася на свого благовірного з докорами, мовляв: за своїми п’янками він скоро і голову загубить. Через якийсь час  люди кинулися до сховку з грішми, а там також порожньо. Однак  господиня все не йняла віри, що в її оселі міг поґаздувати злодій. Підозрювала у причетності до зникнення цінних речей свого чоловіка.

В медичному халаті і шапочці – по  кабінетах лікарні

Та на відвідинах будинків у селах Виноградівщини і Хустщини кримський «гастролер» не зупинився. Якось він довідався, що медичні працівники більшості лікувальних закладів перед нарадою у головного лікаря мають звичку збиратися в якомусь кабінеті, аби випити каву. Свої речі  медики зазвичай залишали в ординаторській без нагляду, а двері не зачиняли.  Хто ж може зранку  вештатися по лікарні?  Цією безпечністю і скористався  наш герой. До нових вилазок він ретельно підготувався: придбав  медичний  халат, шапочку. Переодягнувшись, під виглядом лікаря проникав до кабінетів своїх «колег», і поки ті смакували кавою, «чистив» їхні сумки.  Але крав так, щоб ніхто не здогадався. Сумки і речі залишав на своїх місцях. Тож зникнення грошей з гаманців потерпілі зазвичай виявляли вже тоді, коли за злодієм і слід прохолов.  Так тривало  кілька місяців.

Розшук зловмисника  - справа спільна

Чи здогадувався кримчанин, що його вже розшукують? Скоріш за все, так, адже з недавніх пір  почав переховуватися по своїх друзях.  Навіть на відстані цікавився самопочуттям своєї цивільної дружини, котра ось-ось мала народити. Приїхав до неї лишень після пологів. Єдине не врахував зухвалець, що роботою секторів карного розшуку в усіх районах керує управління КР УМВС. Тож, коли почастішали випадки обкрадання медиків на Виноградівщині і Хустщині, обласні розшуковики відразу припустили, судячи із «злодійського почерку», - діє одна і та ж людина. Подібна манера  проникати прослідковувалася і у випадках  «чищення» людських помешкань у  тих же ж районах. Усі ці справи об’єднали в одне провадження. Зі свого досвіду стражі порядку знали: рано чи пізно зниклі речі, насамперед золото,  мають десь «засвітитися». Тому у першу чергу перевіряли усі ломбарди,   місця незаконного продажу  ювелірних  прикрас.  

І ось нещодавно правоохоронці виявили в одному з ломбардів золоті речі, які проходили у справі як викрадені. Стали з’ясовувати, хто  здав. Таким чином міліціонери вийшли на 23-річного жителя Виноградова.  Хлопець не заперечував, що саме він приніс у ломбард  це золото. Але став переконувати оперативників у своїй непричетності до їх викрадення.  Пояснив, нібито приятель попросив його про таку послугу. Цим приятелем  виявився якраз  кримський  «гастролер».

Правоохоронці врешті-решт дочекалися спритника, коли той прийшов побачитися з дружиною і новонародженим немовлям. І знову потрібно віддати належне метикуватості зухвальця. Він навіть не відпирався, заявивши, що добре знає мету візиту стражів порядку. Під час  розслідування усіх крадіжок, скоєних підозрюваним, стало відомо: за плечима  зловмисника  - чималий тюремний стаж. Ще у Криму за скоєння подібних злочинів він просидів у в’язниці в загальному підсумку 12 років. Наразі співробітники міліції ще встановлюють справжні масштаби злочинної діяльності гостя з Керчі на Закарпатті, зауважує заступник начальника Хустського  МВ УМВС  Іван Хмара. Цікавий факт: виноградівська дружина чи то не вірить у те, що її  кримський благовірний може бути зловмисником, чи просто не бажає його  видавати. Вона відмовилася давати будь-які показання проти  свого чоловіка.

На сьогодні відкрито відповідне кримінальне провадження. Підозрюваний перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Виноградівського РВ УМВС. Перевіряється його причетність до скоєння  інших аналогічних злочинів. Наразі йому доведено 15 епізодів крадіжок на Виноградівщині і  Хустщині.

Ігор Стефанець для Ужгород.net

 

23 лютого 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів