Як святкують День сміху закарпатці

На календарі 1 квітня – День сміху! Як правило, люди в цей день розігрують та жартують над кимось під гаслом - «Перше квітня – брехня всесвітня!» Аби краще дізнатись чи святкує молодь Ужгорода це свято, кореспондент Ужгород.net вирішив їх розпитати.

 

Олена, 22 роки: «Особисто це свято не святкую, але частенько не можу стриматись не «підколовши» друзів, особливо дивними і безглуздими дзвінками. В такий день, думаю, потрібно дарувати цукерки з анекдотами».

Юлія, 20 років: «Це свято я святкую кожен рік, тому що у мого тата день народження. Я жартую завжди в цей день і стараюсь чим більше розіграти друзів і знайомих».

Олексій, 24 роки: «Я це свято святкую щороку і підтримую його. Вважаю, що такі дні в році допомагають забути нам про неприємності побутового життя. Особисто мене найкраще розіграли, коли я служив у армії».

День сміху святкують по всьому світі, але ніде він не є вихідним днем. Тому не забудьте привітати своїх родичів, друзів, знайомих та співробітників з цим радісним днем. Побільше посміхайтеся, адже доведено, що сміх продовжує життя!

Це свято можна віднести до міжнародних, адже його успішно відзначають у багатьох країнах Європи (Німеччина, Англія, Франція тощо) та на Сході. Іноді 1 квітня називають ще Днем дурня. Зазирнувши трохи в історію свята, можемо довідатись, що традиція жартувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія, який відбувався на початку квітня, і в основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світу Аїдом доньки богині Деметри - Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не призвели, адже її крики були лише обманною луною. Ісландські саги також розповідають, що звичай обманювати 1 квітня існує з дуже давніх часів та введений самими асами(богами). Цей звичай поширений у ДаніїШвеціїНорвегії та в багатьох інших країнах.

Перша письмова згадка про 1 квітня як конкретний День усіх дурнів знайдено в англійській літературі й датується XVII сторіччям. Щоправда, стверджують, що  День сміху у Франції він існував із 1564 року, коли там було введено новий календар, що пересунув Новий рік з 25 березня на 1 січня.

В Україну це свято прийшло, як припускають науковці, з Німеччини на початку ХVІІІ століття. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою (свята VІ ст. Марія Єгипетська ), день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби мати владу над майбутнім чоловіком.

Ярміла Гармасій для Ужгород.net

 

 

01 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів