Ужгородці насолоджуються цвітінням плоду любові та благополуччя

Невеличкі кущі, які зацвіли брунатно-червоним кольором на вулицях Ужгорода, привертають увагу не лише мешканців, а й гостей міста.

 

З-поміж рясного цвітіння сакур, магнолій, золотого дощику та фруктових дерев, які нині представляють весняний квітучий рай, не менше вирізняється плодова декоративна рослина – японська айва, яка добре прижилася на Сріберній Землі і радує людське око своїм неперевершеним видовищем.

Японська айва (хеномелес) - надзвичайно красива, корисна та зовсім невибаглива рослина висотою у півтора метри цвіте навесні великими суцвіттями брунатно-червоного кольору, а осінню плодоносить жовто-зеленими дуже ароматними та дуже корисними плодами.

Айва японська відома своїми цілющими плодами. Згадаймо міф, коли Паріс, чудовий хлопець приніс цей плід своєї коханої Афродіті. Напевно, тому, айва вважається плодом любові і благополуччя. Вона багата такими вітамінами, як А, С, Е, В та іншими. Вітаміну С в них в 5 разів більше, ніж в лимонах, а навесні навіть у перевареному варенні з айви вітаміну С майже стільки ж скільки у привезених свіжих лимонах у ту пору.

Якщо уважно вивчити склад айви японської, то здивування буде досить сильним, тому що крім перерахованих вітамінів, вона містить натрій, калій, дубильні речовини, пектинові речовини. Яблучна кислота і фруктоза - її постійні представники. Всім відомі своєю користю амінокислоти не стали винятком і також містяться в японській айві. Лікарські препарати з плодів застосовують при атеросклерозі, гіпертонії.

Як зауважують садоводи, цвітіння японської айви триває близько місяця, і хоча б тільки через це чудове видовище коштує вирощувати північний лимон. У свіжому виді плоди айви дуже кислі, зі смаком лимона, і цілком заміняють його до чаю.

Ужгород.нет

 

 

 

03 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів