Генпрокурор констатує: У країні – траур, причинами цьому стали провокації і безвідповідальність

Близько півтори тисяч осіб стали учасниками масових заворушень 2 травня цього року в м.Одеса, внаслідок яких, за останніми даними, загинуло 46 чоловік. Шестеро з них – в результаті вогнепальних поранень і отриманих травм на Грецькій площі. Ще 40 осіб загинули кількома годинами пізніше під час пожежі в Будинку профспілок: 32 – від удушення чадним газом, 8 – від смертельних травм, спричинених падінням з висоти.

 

Трагедія розпочалася з масових бійок між активістами Євромайдану, представниками «Правового сектору», «Самооборони», харківськими та одеськими футбольними фанатами з одного боку, і проросійськими активістами з іншого. Попри кордон із 200 міліціонерів між обома сторонами конфлікту, учасники застосовували «коктейлі Молотова», розбирали тротуарну плитку і кидали каміння в противників, дехто для цього забирався на дахи припаркованих машин.

Після бійок проросійські активісти забарикадувалися в приміщенні Федерації профспілок Одеської області. Однак через закидування будинку пляшками із запалювальною сумішшю на 1-му, 2-му та 3-му поверхах сталося займання. Як повідомили з прокуратури Одеської області, жертв пожежі могло бути набагато більше. На щастя, під час її гасіння з Будинку профспілок вдалося евакуювати 210 осіб. 

Як повідомляють з місця трагедії, значна кількість конфліктуючих отримала тілесні ушкодження. Мінімум 200 осіб звернулося за медичною допомогою, 44 госпіталізовано, 25 перебувають у важкому стані. До медичних установ м. Одеси також звернулися з тілесними ушкодженнями 14 працівників міліції.

Як заявив у коментарі в.о. Генерального прокурора України Олег Махніцький, «події в Одесі 2 травня з усією жорстокою наочністю показали, до чого призводять зовнішні провокації й недалекоглядність деяких відповідальних осіб, що знехтували своїм обов’язком непорушно захищати громадський порядок». Як запевнив в.о. Генпрокурора України, органи прокуратури простежать, щоб винні (в тому числі, посадовці) були притягнуті до відповідальності та покарані відповідно до усієї суворості закону. Ситуацію в Одесі взято під контроль. Для цього за ходом слідства до Одеси терміново прибула спеціальна бригада Генеральної прокуратури Україна на чолі з заступником Генпрокурора України Миколою Банчуком. 

За фактами смерті під час зіткнень порушено кримінальне провадження за ч.2 ст.294, ч.3 ст.345 КК України. За участь у масових заворушеннях на підставі ст.208 КПК України затримано 93 особи. Крім того, прокуратурою області розпочате кримінальне провадження за ч.2 ст.367 КК України за фактом службової недбалості працівників міліції, які під час вказаних масових заворушень не вживали відповідних заходів, що потягло за собою тяжкі наслідки.

Прес-служба Генеральної прокуратури України

 

04 травня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів