Прокурор Закарпаття закликає краян не давати і не брати хабарі

Сьогодні, 6 травня відбулась прес-конференція прокурора Закарпатської області Олега Сидорчука. На ній Олег Олександрович розказав журналістам про результати роботи органів прокуратури області, з часу подій, що змінили життя нашої країни.

 

І хоча це відносно невеликий проміжок, однак прокуратура активно почала працювати по-новому і саме про перші суттєві результати йшлося у виступі прокурора. Зокрема, Олег Сидорчук зазначив, що враховуючи сьогоднішню складну економічну ситуацію в державі, Генеральна прокуратура бере активну участь у виконанні Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні». Саме за її дорученням, прокуратурою області вивчається питання щодо проведення оптимізації структури та штатної чисельності органів прокуратури області. В першу чергу, враховується усунення можливого дублювання у роботі окремих структурних підрозділів,забезпечення раціонального співвідношення чисельності апарату прокуратури області та міськрайпрокуратур та зменшення питомої ваги керівного складу.
 «Як відомо, у державі відбуваються важливі внутрішньополітичні та соціально-економічні процеси з відновлення законності та правопорядку» – сказав прокурор області.
  «Водночас головною небезпекою України у внутрішній сфері є сепаратизм. Нажаль, окремий факт зафіксований і на території Закарпатської області. Так УСБУ в Закарпатській області проводиться розслідування  за ч.2 ст 110 КК України – за фактом розміщення на окремих Інтернет-ресурсах  звернення Петра Гецка до Президента Російської Федерації Путіна В.В. від імені русинів Закарпаття з приводу визнання та становлення державності – Республіки Підкарпатська Русь. Відділом прокуратури області погоджено повідомлення про підозру Петру Гецку  . Однак, він переховуюється від органу досудового розслідування за межами країни і знаходиться у розшуку. Ужгородським міськрайонним судом задоволено клопотання слідчого СВ УСБ України в Закарпатській області про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного Гецка П.І. для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
  «Головним ворогом нашої держави у внутрішній сфері є корупція» - наголосив прокурор області. «Сьогодні люди вимагають широкомасштабної і нещадної боротьби з цим негативним явищем». Одним з головних завдань органів прокуратури є виявлення та розслідування корупційних злочинів.
 Протягом березня-квітня прокуратурою області вже затверджено та передано до судів обвинувальні акти у ряді актуальних кримінальних проваджень.
 Досягнуто певних позитивних результатів у протидії адміністративним корупційним правопорушенням. За два останні місяці спеціально уповноваженими суб’єктами надіслано до суду 22 протоколи цієї категорії. Притягнуто до відповідальності з накладенням штрафу 6 осіб.
 Назвав прокурор Закарпаття і факти істотних порушень у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які виявили прокурори лише протягом останніх двох місяців.
 Зокрема, розпочато актуальні кримінальні провадження про зловживання службових осіб Ужгородської міської ради, Берегівської, Іршавської, Тячівської,Ужгородської та деяких інших райдержадміністрацій, якими державі заподіяні мільйонні збитки.
 При здійсненні наглядової діяльності першочерговим завданням є захист соціальних та трудових прав громадян.
 Завдяки вжитим органами прокуратури області заходам заборгованість з виплати заробітної плати зменшилась з 8,3 млн. грн. до 5,2 млн. грн. (на 3,1 млн. грн.), що є одним із найнижчих по державі. До суду вже пред’явлено позовів та заяв щодо стягнення на користь громадян заборгованості по оплаті праці на загальну суму понад 610 тис. грн.
 «Ще один наш пріоритет –  захист бюджетної сфери» -наголосив Олег Сидорчук. Всіма прокурорами в тому числі і апаратом прокуратури області, з метою виявлення нецільового використання бюджетних коштів, їх розкрадання розпочаті перевірки у сфері державних закупівель та дотримання вимог законодавства про державну і комунальну власність. Є вже перші здобутки, про які ми постійно повідомляємо на офіційному сайті
 Не менш важливо для держави є повернення земель. Вже у поточному році прокурорами пред’явлено 43 позовних заяви площею101,97 га, на суму 5365 тис. грн. Реально повернуто земель за рішеннями судів 28,24 га на суму 3601 тис. грн.
 Торкнувся прокурор області і теми передвиборчої кампанії. «Захист конституційних прав громадян під час проведення виборів Глави держави є запорукою додержання законності відповідно до міжyародних та європейських стандартів»- сказав він.
«Хочу звернути увагу, що відповідно до законодавства органи прокуратури не уповноважені здійснювати нагляд, представництво інтересів громадян або держави з питань додержання виборчого законодавства, зокрема виборчими комісіями.
Контроль з цих питань забезпечує Центральна, окружні та дільничні виборчі комісії. Усі без винятку скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні відповідної виборчої комісії або судом.
Органи прокуратури розглядають лише скарги, які надійшли від виборчої комісії після їх попереднього розгляду на її засіданні,у разі виявлення ознак злочину чи іншого правопорушення. 
У ході виборчого процесу органи прокуратури будуть діяти на принципах законності та об’єктивності.
Відтак, прокурор області відповів на усі питання представників ЗМІ. Зокрема, цікавило журналістів питання кадрових призначень в прокуратурі Закарпаття. На що прокурор області дав чітку відповідь, що сьогодні  одним з головних завдань є укомплектування органів прокуратури області кваліфікованими працівниками.
Наразі здійснюється оновлення кадрового потенціалу органів прокуратури області.  Призначено першого заступника прокурора області, який буде відповідати за стан організації роботи структурних підрозділів прокуратури області, що здійснюють нагляд за додержанням законів правоохоронними органами Закарпатської області.
Оновлено керівний склад прокуратур міста Ужгорода та Хустської міжрайонної.         Найближчим часом буде прийнято рішення про призначення керівників у прокуратурах міста Мукачевого та Рахівського району, які здатні на високому фаховому рівні вирішувати поставлені перед усіма нами складні завдання.
Здійснено необхідні зміни у структурних підрозділах прокуратури області. Підбір кадрів відбувається виключно за професійним принципом. До призначення на керівні посади висуваються найбільш підготовлені прокурорські працівники, які мають системні професійні знання, досвід роботи, успішно виконують службові обов’язки, володіють організаторськими здібностями та належними моральними якостями.
Також, Олег Сидорчук відповів на ряд питань щодо резонансних кримінальних проваджень останнього часу, а також питань які турбують громадськість. 
На завершення закликав через ЗМІ усіх не давати і не брати хабарів, а  у випадку виникнення такої ситуації повідомляти правоохоронців та звертатися в прокуратуру.
 
 Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

06 травня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів