Закарпаття має власне «море»

Тереблянське водосховище споруджене в 1955 році. Площа водного дзеркала — 80 га (при мінімальному рівні води — 72, при максимальному — 90 га). 

 

Середня глибина — 10 м, довжина — понад 10 км, пересічна ширина — 1000 м. Вміщує до 24 млн. мводи.

 

Максимальна температура верхніх шарів води 18°, на глибині — 12°. Планктонні організми представлені діатомовими, зеленими та синьо-зеленими водоростями, нижчими ракоподібними, коловертками; бентосні — хірономідами, черв'ячками, молюсками. Крім риб, які переселилися з Тереблі та струмків, сюди випущено для акліматизації байкальського омуля, сига. Але внаслідок недостатньої підготовки водосховища завезені риби в ньому погано приживаються. Водосховище придатне для життя дунайського лосося та сванської форелі, сигів, байкальського омуля, стерляді, бестера. Риби місцевої фауни, які живуть у водосховищі у великій кількості,— вусачі, гольяни, бистрянки, верховодки, бабці — хороша кормова база для лососевих.

Ловля риби у водосховищі заборонена цілорічно. Головна проблема водосховища - надмірна забрудненість води та прибережної території пластиковими пляшками.

Мальовниче водосховище розкинулося на річці Теребля, у районі села Колочава під назвою Мерешор. Проте більша частина водойми та гребля розташовані у селі Вільшани Хустського району. Поміж лісистими горами переливається смарагдом вода, яку несе сюди річка аж із Синевирського озера.

Розташуваннясело Вільшани Хустського району Закарпатської області

turystam.in.ua

 

13 травня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів