Розслідування жорстокого вбивства на Виноградівщині

Жахіття, з яким прокинулася не тільки родина Новак, а й усе маленьке село Веряця на Виноградівщині, стривожило майже всю Україну. Звичайний ранок 28-го квітня у селі розпочався плачем і розпачем, бо ж загинула сім'я з п'яти чоловік. Та не просто загинула, а від гострого ножа.

 

 

Молода сім’я, чоловік Роман Новак 33-х років, жінка — Тетяна Новак 28-и років, діти — дівчинка Вірка 3-х років та хлопчик Назарій, якому мало виповнитись 1-го травня 1 рік, мама голови сімейства — Ганна Новак 55-ти років. За словами сусідів, жили як середньостатистична сім’я, майже як і всі жителі села. Працювали, виховували діток, старалися для себе і свого добробуту. Не були конфліктними, ходили щонеділі до церкви, спілкувалися з сусідами. Мирні люди, сім’я як сім’я.

Правоохоронні служби, отримавши тривожний сигнал, одразу попрямували на місце події. Підняли на ноги все село. За даними Закарпатської обласної прокурати, попередньо відпрацьовуються дві версії: згідно з однією, є припущення, що всю родину убив глава сімейства, після чого вчинив самогубство; за іншою — убивство родини вчинив сторонній убивця, після чого інсценував убивство родини батьком.

Голос Карпат провів власне журналістське розслідування найбільш шокуючого вбивства за останнє десятиліття на Виноградівщині. Ми опитали знайомих, близьких та сусідів загиблих. Нам вдалося отримати доступ до вражаючих своєю кривавістю, неретушованих фото з місця події (не для публікації). І ми готові ознайомити читачів з найбільш імовірними версіями нічного жахіття.

 

Реконструкція злочину. Зі слів анонімного міліціонера

Із достовірних джерел в особі міліціонера, який входив до складу слідчої групи, відомо, що родина Новаків уже спала, проте у голови сімейства Романа було погане самопочуття, яке, можливо, спричинило психічний розлад, і у стані афекту він підвівся з ліжка й, імовірно, попрямував до місця, де спала його мати Ганна. Там наніс їй ножові поранення в живіт, груди та під лопатки. Від шуму прокинулася дружина Романа Тетяна. Схопивши найменшого малюка, вона почала тікати. Та Роман наздогнав її на виході з будинку і так само наніс їй ножове поранення в шию, від чого жінка з дитиною на руках впала. Маленький Назарій сильно вдарився об сходинки і зламав щелепу. Там же на сходинках Роман дорізав своїх дружину та сина. Судмедексперти встановили, що дівчинка померла уві сні, у неї також ножове поранення у шию.

Відомо, що чоловік загинув приблизно на 40 хвилин пізніше від інших членів своєї родини. Можливо, повертаючись до здорового глузду, усвідомив, що накоїв, тому вирішив покінчити життя самогубством. Він увімкнув на кухні газ і попрямував до іншої кімнати, де намагався підпалити сірники, щоб викликати вибух. Проте вогонь не спалахнув, адже була відчинена кватирка. Марно намагаючись підпалити будинок, чоловік поставив дві запалені свічки біля себе і перерізав собі горло. Позаяк все це трапилося вночі, можливо, Роман думав, що свічки догорять і тим самим спричинять пожежу в будинку. Та цього не сталося, тільки почав тліти підлоговий покрив, який спричинив згорання Романової одежі та частково волосся. Внаслідок цього весь будинок був задимлений чадним газом. Кінологи, які працювали на місці події з собаками, не знайшли посторонніх слідів і запаху, крім членів родини.

 

Версія містична

Знайти мертвих і побачити їх першими випало на долю дядька загиблої Тетяни Василя Шпільки та її двоюрідного брата Юрія Шпільки. Вони і викликали служби порятунку. За словами пана Василя, вони приїхали вранці забирати сім’ю, щоб відвезти до монастиря у Виноградові. Про це попросив його сам Роман, бо почував себе недобре, начебто після смерті своєї тітки, яку їздив забирати з моргу. Пан Василь говорить, що Роман телефонував йому неодноразово і жалівся на самопочуття, розказував, що нібито чує якісь голоси, моментально стає злий, що дідько колотить йому розум. Але все це закінчувалося простим заспокоєнням дядька, чоловічими розмовами, все ніби минало. Сама мати Романа, пані Марія, говорила, що з її сином коїться щось дивне. Чоловік не може повірити в те, що трапилося, адже був безмежно радий за свою племінницю, яка вийшла заміж за такого хорошого газду як Роман — непитущий був, не курив, любив своїх діток.

 

«Завжди було приємно приходити до них в гості, спілкуватися. Ми любили їх, вони нас, і малі такі були чудові, ніколи не сварилися при нас. Ну, може, між собою колись і були сварки, та серйозного нічого, я впевнений, — говорить Василь Шпілька.

Сусіди та родичі не ймуть віри, що саме Роман міг таке вчинити. Ближча сусідка Катерина (ім’я змінено за проханням жінки) говорить про Романа дуже добре:

 

»Нормальна, спокійна людина, не пив, не курив, не було такого, щоб мали якісь серйозні сварки вдома. Маму свою він теж любив, поважав. До всіх добре ставивився і до нього всі добре ставилились, і вдома і на роботі. Руслан, його брат, теж нормальна людина, я їх знаю відколи народилася. Я би не сказала, що між ними могли бути якісь конфлікти. Таня теж нормально була з усіма сусідами, говорила з усіма, теж неконфліктна людина. Роман не міг це зробити, я на сто відсотків упевнена у тому, що їх всіх убили. І всі сусіди так думають. Він дуже любив своїх дітей, він все би віддав за них".

 

Інші версії

Ревнощі. Спілкуючись із родичами та сусідами, було почуто чимало різних думок. Хтось відгукується гарно, хтось не дуже. Зрозуміло, адже село маленьке, всі про всіх і все знають. В одному кінці вулиці нашіптували, що Роман не є біологічним батьком молодшого Назара, та вже по іншу сторону дороги нас запевняли, що малий був «копія» Романа, і що це все брехня.

Гроші. Сміливо обговорювали люди і те, що, можливо, сім'ю убили, бо ж Роман збирав гроші на автомобіль і міг комусь «не тому» обмовитися про це. Та міліція і родичі, зокрема, Юрій Шпілька, брат загиблої Тетяни, який разом з дядьком і знайшов жертв, запевнив, що гроші залишилися на місці, їх відразу вилучили родичі загиблих.

Настоятель Веряцької православної церкви о. Михайло Тегза скорбить за загиблими і сам, як і всі, не вірить у те, що трапилось:

 

«Хороша сім’я, порядна. Діти з мамою до церкви ходили. Мама його, що вбита, прекрасна жінка, християнка була, порядна, роботяща. І Ромка сам хороший, я його вінчав, діточок хрестив. Що це могло статися, Бог його знає».

Не можна, однак, ігнорувати й інформацію про суїцидальні випадки, які вже траплялися у сім'ї Новаків. Батько Романа загинув у 1987 році, кинувшись під потяг. Щоправда, його психічні розлади могли бути викликані тривалим часом служби на підводному човні і не передаватися генетично. Проте говорять, що і брат Романа теж намагався покінчити з життям, кидаючись з обриву в кар'єрі. Чи правда це, невідомо.

… Ця історія зачепила кожного в селі. Люди бояться, люди моляться. Загиблу родину проводжали в останню путь майже всім селом. Ніхто й досі не може повірити в таку страшну трагедію. Що могло підштовхнути голову сімейства на такий страшний вчинок? Біс поплутав чи ревнощі? Чи, може, це зробив хтось інший? В очікуванні логічної розв’язки родичі, друзі та сусіди сидять у власних домівках із страхом і болем у серцях.

Якого завершення у розслідуванні справи чекати від обласної прокуратури, ніхто не знає. Тим більше, що виникають резонні запитання: як вдалося судмедекспертизі дати заключення за такий короткий час; чому так швидко провели похорон? Якими б не були відповіді, найбільша біда в тім, що родину вже не повернути.

Ганна СТОЙКА, газета Голос Карпат.ІНФО

 

 

15 травня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів