Чому деякі жінки старіють швидше своїх ровесниць?

У матеріалі, опублікованому в журналі Molecular Psychiatry, експерти розповіли, що головна причина прискореного старіння у представниць прекрасної статі - це депресія і стрес.

 

В ході дослідження була виявлена наступна закономірність: якщо в родині дівчинки з раннього віку піддаються стресу і відчувають хронічний стан депресії, то спостерігати неприємні зміни у своїй зовнішності вони будуть набагато раніше, ніж їхні подруги, які живуть в більш спокійних сім'ях і не страждають від депресій.

Автори дослідження знайшли взаємозв'язок між подібними метаморфозами в організмі і такими негативними психологічними явищами як депресія та стрес.  Якщо часто перебувати в стані стресу, то він переростає в депресію, що стає небезпечним для організму, оскільки веде до передчасного старіння, ушкоджуючи ДНК. Справа в тому, що саме в такому пригніченому стані у нас коротшають теломери (кінцеві ділянки, які у зв'язку з поділом клітин коротшають, а це і є природний процес старіння).

Під час дослідження американські вчені обробили дані про показники здоров'я 97 дівчаток у віці від 10 до 14 років. Випробовувані не страждали від депресій, але перебували у групі високого ризику через сімейні історії хвороби. Експерти порівнювали довжину теломер цих підлітків з аналогічним показником у дівчаток, в сім'ях яких ніхто не лікувався і не страждав від депресії.

Результати виявилися такими: теломери були коротше в тих досліджуваних, які перебували у групі високого ризику. Це вразило вчених, адже це були всього лише 12-річні дівчатка.

Одним з варіантів запобігання такого негативного ефекту, фахівці пропонують підліткам вивчати різні методики зняття стресу і частіше налаштовувати свої думки на позитивний лад.

 

03 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів