Терен у супермаркетах України із закарпатським смаком

Є така ягода, терен, яка славиться на світ своїми корисними властивостями. Однак не всі знають, що терен, що продається у супермаркетах України росте на Закарпатті.

 

Ціна ягоди на центральному базарі Ужгорода - 8-10 гривень за літр. Але за словами продавців, в більшості випадків ужгородці купують цю ягоду додому на варення, повидло, джем, желе, мармелад, кисіль та компоти. Надзвичайно смачний компот з терну, яблук та лимону. А користі не менше, ніж в закордонних фруктах. І хімії точно немає. Терен - це безцінне джерело поживних речовин, вітамінів, мікро та макроелементів, що надають організму енергії, зміцнюють здоров’я та підсилюють імунітет. З ягід терну також вичавлюють сік і використовують для приготування вин, настоянок і наливок, - залюбки діляться секретами продавчині.   

А от 62-річний Вадим Миколайович розповів, що зазвичай збирає ягоди на продаж на базарi, але часто всім селом вони відправляють терн постачальникам супермаркетів:  

- Робота в мене не важка, але через те, що терн - це колючий чагарник, то важко добратися до ягід. Сезон терну триває з серпня по листопад, адже ягода відрізняється високою морозостійкістю й якраз терпкість проходить після перших заморозків. За дві-три години можна зібрати до 25-30 кілограм, але збираємо через кожні 2 роки. Так родить терен.  

 

Терен у супермаркетах України із закарпатським присмаком

Збирає продавець ягоди ввечері, щоб ранком свіжі привезти в місто:  

"Зазвичай ввечері я збираю ягоди в узліссі лісу в Циганівцях, Гуті, що на Ужгородщині чи в Туриці. Це вже на Перечинщині. А ранком їду в Ужгород аби продати врожай. Хочеться й, щоб й інші вітаміни вживали. Але часто всім селом ми збираємо ягоди терну і відправляємо постачальникам супермаркетів. Тоді й заробляємо більше і вже не треба їхати за кордон. Ми живемо в надзвичайно чудовому краї, де старанні й працьовиті люди, а природа багата, ніби Бог її поцілував", - каже Вадим Миколайович.  

 

Ось і ми придбали собі трошки цього надзвичайно корисного дарунку природи аби приготувати якийсь смаколик на своє вподобання.   

 

16 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів