Ужгородський коледж культури і мистецтв провів конкурс молодих піаністів-виконавців творів Р. Глієра

Музичний світ як в Україні, так і за кордоном в грудні-січні відзначає 140-річчя від дня народження Рейнгольда Морицевича Глієра - відомого диригента, композитора, педагога, доктора мистецтвознавства.

 

Родинне дерево Глієрів має глибоке генеалогічне коріння. Ім’я Глієр увійшло в історію культури Німеччини, Чехії, Франції (у Верхній Савонії знаходиться плато Глієр), Польщі, Україні, Росії.

Історія містить чимало дивовижних прикладів, коли всупереч батьківським настановам (батько Рейнгольда Глієра був майстром з виробництва мідних духових інструментів, котрий в силу різних обставин і причин переселився з німецького містечка Клінгенталя до Києва), Рейнгольд стає на музичну стежину. Народився Рейнгольд Морицевич Глієр 30 грудня 1874 року (11 січня 1875) в Києві, де й відбувалося його мистецьке становлення. В 14-річному віці Р. Глієр створив свої перші музичні твори, а в Київському музичному училищі здобув первинну музичну освіту по класу скрипки. Глієр був зарахований у клас скрипки М.М.Соколовського, але незабаром він пере­ходить до знаменитого Я.Гржималі. З 1900 року Р.М. Глієр працював педагогом. До Києва композитор повернувся 1913 року на посаду професора Київської консерваторії (клас композиції й оркестровий). З 1914 до 1920 років він був директором Київської консерваторії. Р.Глієра можна поправу вважати не лише російським, радянським, а й українським композитором, диригентом, котрий з дитинства зростав на національній українській музиці, цікавився нею, мав глибокі знання українського музичного фольклору, сприяв формуванню української професійної музики.

Багатогранність художньої виразності музичних творів українських композиторів допомагало Рейнгольду Морицевичу в формуванні його думок і почуттів, музичних смислів. Так, зокрема, результатом пізнання української музики стали балет «Тарас Бульба», симфонічна картина «Запорожці» і поема «Заповіт».

Рейнгольд Морицевич Глієр виховав гідну плеяду композиторів, серед яких і Левко Ревуцький. Подиву гідно, коли учень своєму вчителеві дарує авторський музичний твір. Свою першу симфонію Левко Ревуцький присвятив Рейнгольду Глієру.

З нагоди урочистостей в Ужгородському коледжі культури і мистецтв у грудні відбувся конкурс молодих піаністів-виконавців творів Р. Глієра. До участі в конкурсі зголосилося 18 учасників – студенти І-ІV курсів.

Конкурс відкрила Ліхтей М.М., голова предметної комісії фортепіано, котра наголосила на вагомому внеску Р.М. Глієра в розвиток української музичної освіти і культури, відрекомендувала фахове журі та конкурсантів.

З промовою про багатогранність творчого таланту Р.М. Глієра виступила член фахового журі – Баяновська М.Р., завідувач кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО, кандидат педагогічних наук, доктор філософії (PhD), доцент, член Національної Ліги українських композиторів.

У конкурсній програмі прозвучали різні за характером виконання твори Р. Глієра, серед яких «Прелюдія» Ре бемоль мажор, «Прелюдія» до мінор», «Прелюдія» Ре мажор, «Прелюдія» Мі бемоль мажор. Звучали також «Романс», «Ескіз», «Листок із альбому», «Танець замріяної дівчини», «Мазурка», «У полях», «Рондо», «Колискова» та інші.

Конкурс проводився у концертній залі коледжу, де зібралися викладачі різних музичних дисциплін цього навчального закладу, учителі англійської мови області, що проходили курси підвищення кваліфікації в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти, музиканти, музикознавці, батьки, студентство області – поціновувачі творчості Рейнгольда Глієра.

Студенти вразили і фахове журі, і слухачів високим рівнем виконання музичних творів композитора.

На згадку про конкурс Р. Глієра, учасники та фахове журі, які дві години насолоджувалися різноманітними творами композитора, зробили світлини та обмінялися враженнями від конкурсу, повідомляє ЗІППО.

 

03 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів