Що символізують 12 страв на Святий Вечір?

Святий вечір - одне з найбільш шанованих зимових свят у християн. 

 

оловне його дійство, спільна вечеря всього роду, зберегло прадавню символіку зустрічі нового сонячного року. І хоча впродовж віків ці традиції і звичаї змішалися з церковними обрядами, однак наскрізною особливістю Святвечора залишилася народна магія, пов'язана з вірою в сили природи.

Приготування оселі до свята, очищення житла і душі, страви за старовинними рецептами, магія накривання столу, символіка подавання наїдків — усім цим господарі закликають у дім щастя, добро, спокій і мир, здоров'я, багатство й удачу. 

Вечеря готується цілий передріздвяний день. До роботи беруться обов'язково з гарним настроєм. Інакше їда не вдасться, а це — погана прикмета. Господині не слід у цей день щось випозичати, бо «весь рік жебратиме». Мешканці Карпат подають на святвечірній стіл дванадцять страв «з усіх плодів городу й саду». Це символізує достаток і заповідає очікування добробуту. Адже бідний стіл, вважають горяни, провокує бідний рік. Усі наїдки — пісні, без м'яса, молока, яєць і жиру. Лише на олії. Обов'язкові ритуальні страви — кутя, узвар, борщ, голубці, вареники. Решта — залежно від родинних традицій та місцевих звичаїв. Карпатська святвечірня кухня багата на гриби, квасолю, кукурудзянку й рибу.

Родина сідає до до Святої вечері, як тільки на небосхилі з'явиться перша зірка. Хто першим її побачить — буде щасливий увесь рік. Доки господиня з доньками пораються коло їжі, господар з синами готують стіл. Застеляють його тонким свіжим сіном, накривають святковою скатертиною. Гуцули накривають сіно ліжником, а скатертину (обрус) кладуть зверху. На стіл, або ж поруч з ним — сніп зілля, дідух. По кутах столу викладають магічні плоди: головку часнику — «від нечисті», головку маку — «щоб добра було, як зерняток», волоські горіхи — «щоб так любилися, що навіть горішком ділилися», яблука — «на врожай». А також спечений хліб, найчастіше — калач (на Івано-Франківщині кажуть — колач, на Закарпатті — крачун або карачун). Цей хліб символізує зимове сонцестояння і супроводжує усі різдвяні свята — їдять його лише після Василя (14 січня). А кілька скибок тримають до весни, щоб закопати на врожай у полі чи на городі.

Перед їжею запалюють свічку, виголошують молитву і згадують померлих родичів. Вважається, що саме на Святий вечір душі рідних сходяться до оселі — для них також кладуть тарілку й ложку. З-за столу на Святвечір уже не встають, їжу не доносять. Після вечері стіл не прибирають. Рештки куті та узвару залишають душам на поживу.

За давньою, ще дохристиянською традицією, на Святвечір горяни обмінюються ритуальними стравами. Родичам, хрещеним, сусідам, а також одиноким і сиротам господарі збирають вечерю. Її відносять уже після спільної родинної трапези діти. Приймаючи обрядову їжу, дякують такими ж дарами зі свого столу. Або ж обдаровують дітей яблуками, горіхами, цукерками.
svjata-vecheria5
Закарпатці й буковинці на Святвечір роблять голубці з «крижавок» — квашених головок капусти. У «квасні» голубці кладуть начинку з рису і грибів (квашені листки і рис однаково довго варяться). Голубці по-карпатськи готують зі свіжої капусти з кукурудзяними крупами, а також із тертою сирою картоплею (у Ворохті, Верховині, Квасах). Найсмачніше їсти їх з грибною підливою. Щоб відрізняти голубці на столі, їх по-різному загортають. Кукурудзяні — у формі конвертика, заправляючи краї всередину. Картопляні просто скручують у рулетики.

Головка капусти — 1 кг. Фарш: кілограм картоплі, 2-3 цибулини, 200 г олії, сіль, перець. Або кукурудзяної крупи 2-3 склянки, 2-3 цибулини, 2 ст. ложки борошна, 200 г олії, сіль, перець.

Відварену капустину розбирають на листки. Зрізають потовщення. На середину кладуть фарш. Формують голубці. Складають у посуд — на дно каструлі стелять листки або зрізані залишки, щоб голубці не пригоріли. Накривають також капустяним листям. Заливають на третину посуду гарячою підсоленою водою. Як тільки голубці закиплять, перекладають їх у розігріту духовку і запікають упродовж 1,5-2 годин. Перед подачею поливають «засмажкою» — пасерованою цибулею на олії.

Начинка картопляна. Картоплю труть на дрібній терці, зціджують сік. Заправляють пасерованою дрібною цибулею. Перчать, солять. Закручують такі голубці легко, не притискаючи.

Начинка кукурудзяна. Кукурудзяну крупу грубого помелу запарити окропом, покласти на легкий вогонь, щоб тільки набухла. Дрібно посічену цибулю втушкувати на олії, вимішати з борошном, крупою, посолити і посипати перцем.

 

06 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів