Понад півтисячі військовослужбовців долучаться до спільної українсько-польсько-литовської бригади

Відповідну міжурядову угоду ратифікували 4 лютого у Верховній Раді України. Рішення ухвалили 290 нардепів.

 

Проект закону про ратифікацію Угоди між Урядом Литовської Республіки, Урядом Республіки Польща та урядом України стосовно створення спільної військової частини доповів у Парламенті заступник Міністра оборони України — керівник апарату Петро Мехед.

Він зазначив, що Угода вчинена 19 вересня 2014 року в місті Варшава і підлягає ратифікації Верховною Радою. Угода набуває чинності через 30 днів з дати отримання депозитарієм Польщею останнього письмового повідомлення про завершення виконання всіх внутрішньодержавних процедур необхідних для набрання чинності.

За словами заступника Міністра оборони України — керівника апарату, національні внески України до складу ЛитПолУкрбригу складають 545 військовослужбовців. Крім цього, 15 осіб залучається безпосередньо до штабу бригади. Від Республіки Польща — до 3,5 тисяч, від Литовської Республіки — до 350. Командування бригади на постійній основі буде розташовуватись в місті Люблін, Польща. Підрозділи, які виділяються державами сторін до складу бригади залишатимуться в складі збройних сил своїх держав та розташовуватимуться у місцях своєї постійної дислокації.

Петро Мехед також зазначив, що за повідомленням литовської та польської сторін процедура ратифікації угоди у них знаходиться на завершальній стаді.

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому.

Парламентарії підтримали законопроект. У виступах зазначалося, що Польща і Литва завжди були і залишаються нашими союзниками, а «створення єдиної практики підвищення обороноздатності України сьогодні є вкрай важливим і пріоритетним». Ратифікація угоди, за словами народних депутатів, також дозволить отримати неоціненний досвід, який «нам необхідний кожного дня у формуванні наших Збройних Сил».

Спільні навчання українських військовослужбовців та військових із Польщі та Литви почнуться вже у першій половині 2015 року. Бригаду мали створити у 2016-му, проте через події на Донбасі її формування пришвидшили.

 

05 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів