Унікальна сакральна виставка проходить у місті над Ужем

На виставці представлено багате розмаїття писанок, які, на відміну від крашанок, українці збирали упродовж життя.

 

У Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту запрацювала унікальна виставка «Світ писанки» – перша для області експозиція подібних масштабів та спрямування, що вичерпно демонструє автентичні техніки закарпатського писанкарства.

Як зазначалося під час відкриття виставки, експозиція є збірним унікальним доробком творчості, який розкриває дивосвіт унікальної писанкарської культури.

На виставці можна ознайомитися зі стилістичними особливостями писанкарства бойківської, лемківської, гуцульської писанки, а також з різними техніками її створення. Адже географія писанкарства, представленого експозицією, надзвичайно широка: тут представлені роботи понад 20 майстрів з усіх районів Закарпаття. Серед них – і роботи вже досвідченої майстрині, 73-річної писанкарки Марії Хабавки, яка пише писанки бджолиним воском, використовуючи техніку різьбярства.

Спеціально для виставки, крім того, було здійснено і низку реконструкцій давніх писанок 20-30-х років.

Як наголошувалося у ході відкриття виставки, писанки для українців завжди мали глибоке сакральне значення. Їх, на відміну від крашанок, ніколи не вживали у їжу, а збирали упродовж життя.

Одну із найбагатших та найоригінальніших приватних «писанкових» колекцій на Закарпатті зібрав художник Віктор Мигович. Чоловік, разом із кількома іншими колекціонерами, надав для виставки експонати із власної колекції, а маючи слово на відкритті експозиції, передав музею 10 унікальних писанок – 5 з Чернівеччини та ще 5 з Івано-Франківщини.

 

02 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів