Дві спроби «культурної» контрабанди на Захід виявилися невдалими (ФОТО)

Дії закарпатських митарів були на висоті.  

 

Незнання законів не позбавляє від відповідальності. Так, одразу два кримінальні провадження за фактом контрабандного пересилання культурних цінностей на пункті пропуску «Чоп-залізничний» Закарпатської митниці ДФС було закрито. Але щодо громадян України вчора, 1 квітня, складено протоколи про порушення митних правил, а культурні цінності – вилучено.

Про те, що кримінальні провадження закрито, митницю повідомило Управління СБУ в Закарпатській області.

Виявлення були зафіксовані ще в минулому році, одне – в травні, а інше – у вересні.

Перший випадок: в одному з міжнародних поштових відправлень, яке направлялось з України в Чехію, було виявлено книгу «Талашкино. Издіьлїя мастерскихъ кн. М. Тенишевой», изданїє «Содружества». Петербургъ, 1905 г.», а в другому – відправлення в Словаччину де знаходилась гравюра «Palanka Superioris Hungaria ciuitas» 1542 – 1600 рр.

З метою з’ясування належності виявлених предметів до культурних цінностей, митницею було направлено запити до Закарпатського краєзнавчого музею, для проведення мистецтвознавчої експертизи. А для більш точного визначення походження гравюри, направлено листа до Національного музею історії України в м. Києві.

Експерти однозначно встановили: і книга, і гравюра – культурні цінності. Крім того, гравюра «PALANKA Superioris Hungaria ciuitas» (Паланка Високогірне місто Угорщини) з атласу «Civitates Orbis Terrarum», за рисунком Георга Хуфнагеля може бути включена до Музейного фонду України.

Нагадаємо, що згідно із вимогами українського законодавства, забороняється переміщення, пересилання в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв'язку.

Вивезення, тимчасове вивезення, у тому числі шляхом пересилання, культурних цінностей за межі митної території України дозволяється за наявності свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України. Його зразок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 року № 984 «Про затвердження зразка свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України».

На момент здійснення митного контролю міжнародного поштового відправлення, як у першому, так і в другому випадку, у громадян були відсутні будь-які дозвільні документи.

Таким чином громадяни України намагались незаконно надіслати культурні цінності через митний кордон України у міжнародному поштовому відправленні. Такі їхні дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених статтею 473 Митного кодексу України, повідомили у відділі комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області.

 

02 квітня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів