Сотні смертей в обмін на сотні тисяч євро і доларів (ВІДЕО)

Як шахраї заробляють на помираючих від раку українцях...

 

Ми розповімо про грандіозну медичну аферу. Аферу міжнародну. Україна - на другому місці в Європі за темпами поширення раку.

Страшна цифра - кожен другий українець помирає від онкологічних хвороб, і цей показник у десять разів вище, ніж у розвинених країнах.

І коли людям ставлять цей страшний діагноз - "онкологія", "рак" - рідні готові витратити будь-які гроші - аби врятувати. Тут-то і з'являються закордонні благодійники. За цією схемою обдурили сотні українців. Їм обіцяють міжнародний поліс - по ньому - лікування в одній з кращих клінік Угорщини ... А потім - на кожному кроці виманивают гроші і відмовляють у лікуванні.

Будь ласка, подивіться розслідування Романа Бочкали. Розкажіть про нього тим, кому це може допомогти. Або життя врятувати.

Діагноз "гострий мієлоїдний лейкоз" - рак крові - звучав майже вироком.

"Ми міняли лікарні. Були в одній, у другій. Було дві хімії зроблено без ремісії. Тими дозами нічого не вийшло", - гвооріт мама.

Завжди усміхнений Роланд і його дружина Інна не втрачали віри. Але лікування в Україні не допомагало.

"Сказали, що потрібна тільки високодозової хімія, а лікар сказав, що" Ми, звичайно, можемо зробити ліки, може і знайдемо, але виникають по ходу хвороби ми можемо не помітити, коротше, помрете ", - каже Інна Коршунова, дружина Роланда Чанішвілі .

Стало ясно: потрібна закордонна клініка.

Почали щось шукати: Ізраїль не вийшов - дорого. А потім з'явилися ці громадяни.

Лікування в Угорщині стало надією на порятунок. Соломинкою, за яку рідні пацієнта вхопилися, як за останній шанс.

На Інну вийшов благодійний фонд з вельми обіцятиме назвою - "Здоров'я без кордонів".

"Вони написали в фейсбуці нам. Звичайно, ми погодилися. А куди діватися? Тому що вибору не було особливого", - каже Інна Коршунова дружина Роланда Чанішвілі.

Фонд обіцяв покрити всі витрати, але із застереженням - перший етап лікування - за власний рахунок.

"Ви почнете, а ми підтягнемося. Так подавалося. Тобто якщо будуть там проблеми або закінчаться гроші - то ми допоможемо, так. А ви поки теж збирайте", - каже Інна Коршунова дружина Роланда Чанішвілі.

Ось у цьому медичному закладі проходив лікування Роланд Чанішвілі. Це госпіталь святого Ласло. Там далі знаходиться відділення хіміотерапії, куди ми і йдемо.

Медсестри і санітарки не відразу, але згадують українського пацієнта.

Роланда приводили якісь жінки - вони говорили угорською та представлялися перекладачками.

Час йшов - з оплатою фонд не поспішав. Але раз за разом вимагав гроші. Спочатку сім тисяч євро, потім одинадцять. У сумі - близько сорока. Нібито, за оплату медичних послуг. Але насправді, лікування оплачувалося по страховці. Ось тільки Роланд та Інна про це навіть не здогадувалися.

"Ми не маємо права розголошувати історію хвороби, але я можу підтвердити - Роланд лікувався за рахунок страховки".

Це офіс угорської національної страхової компанії. Шахраї, оформивши пацієнтові фіктивне право тимчасового проживання та прописку, звернулися сюди за отриманням страхового поліса. Він покладений кожному, хто має право на проживання в Угорщині. Саме за рахунок цього поліса, тобто за рахунок угорських платників податків, Роланд Чанішвілі отримував медичне обслуговування в Будапешті.

Ось цей поліс - показує юрист Єва Кашаї. Вона допомагає Інні відновити справедливість.

"Ну, такий папір і я можу за п'ять хвилин зробити. Так. Ми теж це сказали".

"У мене в голові не вкладається! Як можна оббирати смертельно хворих? Я не розумію, як люди взагалі здатні на таке", - задається питанням Єва Кашаї, юрист-консультант.

Аналізи крові ставали все гірше. Але Роланд продовжував боротися за життя. Коли шахраї зрозуміли - грошей у нього не залишилося, відразу зникли.

"Вони вибирають людей, які точно знають, що протягом року-півроку помруть. Це безнадійно невиліковні хворі".

Йозеф - ще один угорський юрист, вивчивши обставини справи, прийшов до висновку - всі документи, виписані на ім'я Роланда - фальшиві.

"Прописка фіктивна. На підставі цієї прописки видається дозвіл на проживання. Насправді, нічого не підкріплене", - говорить Йозеф.

Витрати мінімальні, прибутки - колосальні.

"Вони можуть в цілому на ці корупційні справи ну 200 тисяч форинтів - менше тисячі баксів витратити, а з клієнтів десятками тисяч в євро регулярно отримують суми, за які вони нібито лікують людину в лікарні".

Всі, хто на початковому дзвонили і писали від імені фонду, як з'ясувалося, живуть в Ужгороді.

Саме тут Роланду оформляли угорську візу. Ось в цьому офісі.

Фірма - легальна. Займається медичним туризмом.

"Якісь претензії від людей були? Ну, всі, хто їхали через нас - не було. Всі були задоволені", - говорять нам у фірмі.

Співробітниця спочатку заперечує, що знає Роланда. Показуємо переписку з ним. Крити нічим.

Ось це ваш лист. Це з Роландом було листування. Це ми писали. А це вона писала. Значок бачите - однаковий. Не знаю не знаю. Що вам сказати ".

Далі ми стали шукати тих, хто представлявся від імені благодійного фонду в Угорщині. Цей чоловік зустрічав Інну і Роланда в Будапешті і відвозив в клініку.

А цій дівчині передавалися гроші.

"Ееех ... Я пригадую, але чим можу допомогти?".

Зустрічатися відмовляються, розмови згортають.

"Я вже там не працюю. - Добре, а скажіть тоді, будь ласка, суми, яка оплачувалися готівкою, куди йшли ці суми? - Ой, це я вам не можу сказати. Я тільки перекладач. Вибачте, я зараз дуже зайнята. - Приділіть мені одну хвилину. - Ні. Я дуже зайнята ".

Пошуки благодійного фонду "Здоров'я без кордонів", від імені якого діють шахраї, привели нас до Лондона.

Згідно з документами, фонд зареєстрований на цій вулиці - в північній частині британської столиці.

- Ми шукаємо компанію, це благодійний фонд, зареєстрований за цією адресою? - Це там - поруч з церквою.

А ось і потрібний нам адресу. На порозі зустрічаємо співробітницю.

"Ми просто агентство, ми пропонуємо сервіс по реєстрації офісів. Не думаю, що ця компанія зареєстрована тут. - У мене тут вказана адреса. - Вона тут фізично не знаходиться. Тут просто місце її реєстрації".

Благодійним фондом тут і не пахне.

"Тут зареєстровані сотні компаній. Ми надаємо тільки юридичну адресу. І переправляємо кореспонденцію, яка приходить на ім'я клієнтів".

По суті, це офшор. Знайти справжнє місцезнаходження господарів фонду практично неможливо. На думку Йозефа, це організована міжнародна злочинна група. Яка, цілком можливо, діє не тільки в Угорщині.

"Просто Чи попастися? Запросто. Попастися запросто. Людина, яка в біді не буде логічно ні в чому розбиратися".

Він посміхався до самого останнього дня. Але в березні Роланда не стало. Страховка була оформлена лише на півроку. Мабуть, в розрахунку на те, що пацієнт помре раніше її закінчення. Але Роланд прожив ще майже стільки ж. І, можливо, був би живий досі. Якби зібрані гроші йшли на лікування, а не в кишені покидьків. Інна розуміє: дружина не повернути.

Та й гроші скоріше всього теж. Все, чого вона домагається - зупинити злочинців. Адже в клініці вона познайомилася з десятками подібних "застрахованих" пацієнтів з України.

"Вони весь час говорили, що у нас ще один хворий в іншій лікарні. І ще там хтось, десь кудись в іншу лікарню. Звичайно, ми не одні", - каже Інна Коршунова, дружина Роланда Чанішвілі.

Не всі факти, що стали нам відомими, зараз можна розголошувати. Щоб шахраї не замели сліди. Але цілком очевидно можна сказати одне: заробіток на людському горі поставлений на широку ногу. Сотні смертей в обмін на сотні тисяч євро і доларів, повідомляють "Подробиці".

ВІДЕО дивитися ТУТ

 

06 квітня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів