Слово про опера зі Срібної Землі

Розповідь про оперів з карного розшуку одного окремо взятого районного відділу внутрішніх справ

 

Наразі вітчизняний карний розшук, працівники якого свій черговий день народження відзначили 15 квітня, перебудовується. Як кажуть, на марші! Так само, як і вся українська міліція. Але не сидять склавши руки й злочинці – наші одвічні опоненти. Теж перешиковуються, відшліфовують свої методи роботи й додають турбот усім нам. На своїй шкірі їхні примхи та дурі терплять і переносять нишпорки міліції – найчисельніший загін правоохоронної системи України. І найбойовитіший! Така в них робота.

Узяти, для прикладу, Берегівський РВВС. У рядах карного розшуку службу несуть не тільки 12 сильних духом офіцерів, стожильних і розумних правоохоронців, але й таких, що не бояться ніяких перешкод і можуть, кажучи образно, на льоту кулю в інший бік відвернути. У їхньому графіку-режимі – біг на 10 км. із бронежилетом, вагою 20-25 кг., водна перепона чи ніч – теж для них не перешкода. Без перебільшення: щодня зі зброєю в руках, з якої в «десятки» стріляють на полігоні у Астеї мало не щотижня, виходять на передову боротьби за мир і спокій у нашому домі, знешкоджуючи убивць і злочинців, руйнуючи їхні наміри та злі умисли. Плюси серцю й поживу душі дають тренажерні зали, штанги, гантелі, боксерські груші, плавання в басейні, велосипедні прогулянки й пробіжки на стадіонах тощо.

Можна продовжувати перелік вправ і тих занять, що гартують молоді характери й тіла, які ваблять атлетичними фігурами на зразок міфічного Геракла. Начальник сектору карного розшуку ст. лейтенант Ласло Бундович за сприяння та підтримки шефа місцевої міліції Миколи Куриці зумів згуртувати справжній колектив однодумців. Хоча іще кілька років тому було не так. Саме вони є кістяком оперативно-розшукових груп, які за лічені секунди готові виїхати на місце події в будь-який кінець міста чи району й покласти на лопатки хуліганів, навести лад з дебоширами тощо. Ладні також пройти вогонь і воду, Крим і Рим й мідні труби. Четверо розшуковиків у складі зведеного загону закарпатської міліції пройшли горнило в гарячій зоні АТО на Донбасі. Повернулися до родин і осель, слава Богу, здорові й без подряпин. Можна написати цілий детектив, як «наші» у Києві «брали» злодія, що в с. В. Береги обікрав сільську головиху. Зокрема, берегівські розшуковики з початку 2015 року розкрили 54 злочини.

Оперативно піймали та арештували убивцю з с. В. Бейгань (тут днями знову стався злочин-пограбування 92-річного ветерана війни жінкою-пройдисвітом із сусідніх Яношів), який цинічно укоротив життя своїй старенькій односельчанці. Його нині жде суд і, слід сподіватися, справедливе покарання таки настане. За лічені години пов‘язали зловмисників, які побили молодика, що повертався з нічної дискотеки у с. Дийда. Крім усього іншого, опери у грабіжників знайшли викрадені в темноті цінні речі – мобільник, гроші у тому числі. Розплутали два кримінальні злочини середньої тяжкості, у т. ч. хуліганство юнаків у танцювальному клубі «Флейм». Хуліганка – цю вічні трюки молодих і азартних, а в нашому районі, де чимало мешкає ромів, ця проблема не дає спокою ані міліції, ані місцевим громадам. А коли на додачу ще й «зелений змій» – це подвоює як саме лихо з мордобоєм, так і його страшні наслідки.

Відтак про наших правоохоронців із сектору карного розшуку заговорили навіть на обласному та всеукраїнському рівнях, адже вони поклали край міжнародній злочинній зграї, яка кілька місяців поспіль викрадала з автомобілів номерні знаки. Пам‘ятаєш, читачу!? Зайди діяли нахабно та по всьому Закарпаттю. Міліцією тоді було зареєстровано 15 таких заяв. Потім ще й гроші вимагали за повернення держномерів. Такий собі новітній рекет. Аби вивести їх на чисту воду, довелося йти на різного роду хитрощі. Ось один із міліцейських маневрів: машину залишено посеред траси на поталу ночі й на всеньку добу. Не клюнули! Паслися, очевидно, в іншому місці. Прийшлося змінити фокуси. Ночували в засідках, влаштовували інші приманки тощо. Спрацювало! За це – похвала від високих генеральських чинів.

Виявити підпільних зброярів нині доволі складно, однак співробітники карного розшуку й у цьому плані не пасуть задніх – мають шість фактів вилучених бойових припасів. Власники на них не мали ніяких дозвільних документів. Узяли в щільне кільце любителів дурман-зілля й виявили наркопритон. Плюс два факти наркоторгівлі. Викликає захоплення той факт, як «опери» спільно з даїшниками ганялися за водієм-убивцею молодого велосипедиста на вул. Б. Хмельницького. І таки взяли за шкірку «втікача» й завдяки неспростовним доказам «відправили» його чекати «вирішення» своєї долі в ізолятор попереднього тримання. В‘язниця, як відомо, не найкраще місцина для власника шикарної «Ауді». Звісно, найняв дорогих адвокатів, аби вийти сухим із води. Але кримінал із убивством невинної людини на пішохідному переході – наяву. Історія хоча й кримінальна, але для багатьох вельми повчальна.

Окремий пласт роботи оперів – розкритя злочинів з проникненням у житла громадян тощо. Хлопці зуміли взяти банду квартирних злодіїв з Білої Церкви – це завдяки професіоналізму та постійному пошуку нових форм і методів роботи, зв‘язкам з населенням, агентурою в тому числі тощо. Ці чинники у наш фронтовий час мають неабияку вагу. Є аж 10 аналогічних фактів! Крім активістів, сприяють міліції відеокамери, що встановлені на найбагатолюдніших перехрестях міста й інших населених пунктів району. Міліцейські «специ» таким чином за лічені години можуть перевірити сотні машин і суб‘єктів, які зафіксовані камерою чи відеоооком. Технічне оснащення міста «міні-вічками» триває й надалі. Бій із злочинами не припиняється ані на мить.

Ще б розшуковикам рідне міністерство на чолі з А. Аваковим заробітну плату підняло, бо 2-3тис. грн. за систематичні смертельні ризики й цілодобові рейди-засідки без сну й обіду – це аж ніяк нині не гроші! Депутати обіцяли "замовити" слівце за бідного опера з карного розшуку, але наразі поки що тривають дискусії з приводу перейменування української міліції та поліцію. Віриться, що це також дасть позитив. Можливо, що зникнуть з лексикону «менти» і з‘являться «жеглови» на новий лад – коректні, ввічливі, освічені. За ними – майбутнє відомства.

Слід сподіватися, що реформи цим не обмежаться, попереду чимало інших новацій, які зможуть подолати застій, накопичений «цушками», «білоконями», «захарченками» тощо. Та й держава, яка у боргу стосовно соціальних гарантій працівникам міліції, слова свого таки додержить. Шануймо карний розшук! Пишаймося, що маємо таких сміливців і відчайдухів, від одного погляду яких трусяться навіть ті, які вже нікого та нічого не бояться. Звісно, працювати є над чим і берегівським розшуковикам. І вони з гідністю штурмуватимуть неподолані висоти в борінні з криміналітетом, який, за статистикою, і не думає складати зброю й опускати руки.

Чимало думок, міркувань керівників підрозділів районної міліції Яни Денисюк (зв‘язки з пресою і громадськістю) та Віталія Михайлова (кадровий і виховний(!) сектор) залишилися поза кадром. Бо всього з нашої годинної бесіди у ЗМІ просто не викласти. Йшлося й про інші служби, про інші проблеми, але дещо менше. У них теж свої дати і дні "народження!

Михайло ПАПІШ, журналіст

 

15 квітня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів