Податківці викрили мільйонних земельних махінаторів

Протягом 5 років одне із закарпатських товариств ухилялося від сплати за оренду земельної ділянки.

 

Службові особи одного з ТОВ області протягом 2008-2012 років умисно ухилилися від сплати до місцевого бюджету орендної плати за землю в сумі 3 млн 479 тис. грн. Кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачене статтею 212 Кримінального кодексу України, викрито співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Закарпатській області. Відомості про правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В ході збору матеріалів співробітниками оперативного управління, встановлено, що у листопаді 2008 року на підставі рішення сесії міської ради одного з міст Закарпатської області «Про продаж права оренди на земельну ділянку» шляхом аукціону, були проведені земельні торги між двома товариствами з продажу права оренди на земельну ділянку несільськогосподарського призначення, яка перебуває в комунальній власності, площею 14 га, цільове призначення якої – комерційне використання (функціональне призначення – для будівництва готельного, розважально-оздоровчо-рекреаційного комплексу аквапарку, без зміни цільового призначення земельної ділянки). Земельна ділянка знаходиться в межах міста і її нормативна грошова оцінка становить майже 9 млн 640 тис. грн.

Згідно з договором про умови участі в земельному аукціоні, стартова ціна становить майже 964 тис. грн – 10% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки і є орендною платою за 1 (один) рік. Ціна продажу права оренди на земельну ділянку, згідно протоколу земельних торгів становила понад 1 млн 62 тис. грн.

Незважаючи на це, між міською радою та ТОВ, яке виграло торги, було укладено договір оренди земельної ділянки з орендною платою у 5 разів меншою, ніж було визначено на аукціоні. Так, згідно з пунктом 11 Договору оренди, згідно з яким річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у розмірі 10% від її нормативно-грошової оцінки в розмірі майже 193 тис. грн, при цьому береться до уваги підроблена нормативно-грошова оцінка земельної ділянки. Внаслідок чого до місцевого бюджету міста щорічно не надходило майже 900 тис. грн орендної плати, повідомили з відділу комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області.

 

 

21 квітня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів