Щоб потрапити до Європи, нелегали готові поблукати Карпатами!

Стражі кордонів вже вивчили "найпопулярніші" гірські маршрути і все частіше затримують таких "мандрівників."

 

За словами начальника прес-служби Чернівецького прикордонного загону Сергія Бровка, для нелегальних мігрантів Україна є лише перевалочним пунктом для подальшого проникнення на територію Євросоюзу. У зв'язку із цим найпопулярнішим регіоном для мігрантів є Закарпаття, адже область межує зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Проте Закарпатська область створює для нелегалів і ряд труднощів. По-перше, аби перетнути кордон, охочим потрапити до Європи потрібно добряче полазити горами. До цього готові не всі, особливо взимку.

По-друге, прикордонники теж вивчили маршрути, якими мігранти намагаються перетнути кордон, і все частіше затримують таких "туристів".

Через вищевказані причини нелегали все частіше звертають увагу на Буковину. З України через нашу область можна потрапити до Румунії.

За словами С. Бровка, найчастіше через Чернівецьку область намагаються мігрувати громадяни Китаю, Ірану, Шрі-Ланки, Бангладешу, а також країн східної Азії, у яких ідуть військові дії. Крім того, під час військового конфлікту на Північному Кавказі, у такий спосіб до Європи тікали чеченці.

Найбільше нелегалів на Буковині раніше були з Молдови. Проте після підписання нашим сусідом Угоди про асоціацію з Євросоюзом, потік мігрантів звідти значно зменшився.

Здебільшого іноземці прибувають до України під виглядом туристів. Розумніші ж намагаються майже законно потрапити до Європи - вони вступають до вишів, які практикують обмін студентами із країнами ЄС. Під час навчання вони беруть участь у таких програмах, а, потрапивши до європейської країни, залишаються там.

Проте все одно більшість нелегалів так і закінчують свій шлях до Європи на Буковині. Зокрема, цього року на пунктах пропуску двічі ловили громадян, Сирії, Пакістану та Афганістану.

- Разом із нелегальними мігрантами, нашим прикордонники часом ловлять безпорадних мешканців прикордонних сіл. Так, нещодавно 24-річний мешканець Красноїльська вирішив на свята провідати свого кума із сусіднього села, що знаходиться на території Румунії. Він вирішив не витрачати час, аби офіційно перетнути кордон через пропускний пункт, і пішов навпростець через кордон. Там його і спіймали наші прикордонники. Наразі, через звичайний похід у гості, молодому чоловікові інкримінують спробу порушення державного кордону, - розповів Сергій Бровко, пише "ЧП".

 

05 травня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів