Фраєрів згубила жадоба до грошей!

Як берегівська міліція зловила злодіїв-грузинів із Запоріжжя.

 

Друзі-кавказці попалися на крадіжці

 У переддень приїзду у райвідділ перевіряльників з УМВСу в Закарпатській області та особистого прийому громадян начальником крайової міліції Сергієм Шараничем, берегівські правоохоронці розкрили досить гучну справу – крадіжку гастролерами-кавказцями з автомобіля в Косині понад 46 тисяч гривень. Цим самим вони вкотре доказали, що хліб задарма не їдять (а перед цим на «відмінно» спрацювали у пошуку зловмисників, які на Закарпатті викрали майже 100 номерних держзнаків, згодом віддаючи їх за викуп, відтак із даішниками за лічені години знайшли автомобільного «убивцю» з Виноградівщини, який на вул. Б. Хмельницького здійснив наїзд на молодого велосипедиста й залишив того помирати, упіймали ледь не на гарячому квартирних злодіїв з-під Київщини тощо). Подібних сюжетів і фактів можна навести значно більше, але наразі йтиметься про конкретну минулотижневу злочинну подію. Отже, у травневий вояж на Закарпаття 26-річний уродженець однієї із закавказьких республік (Грузії) Іраклій Д. приїхав із Запоріжжя. До того ж не один, а з двома компаньйонами-земляками. Їхня автомобільна мандрівка виявилася аж ніяк не пізнавально-розважальною, а кримінальною. Подорожуючи містами та селами нашого краю, вихідці із сонячної закавказької республіки займалися крадіжками та іншими незаконними методами привласнення чужого майна. Але після чергового злодійства були вирахувані співробітниками карного розшуку Берегівського РВВС і на основі їхнього орієнтування затримані працівниками ДАІ Свалявської районої міліції. Про це повідомили у райвідділі внутрішніх справ.

Грабіж у селі серед білого дня

Словом, обідньої пори одного травневого дня в Берегівський РВ УМВС по телефону 102 надійшло повідомлення від 43-річного жителя Ужгородського району. Заявник повідомив про крадіжку з його автомобіля-фургона «Фольксваген» великої суми грошей. Як попервах з′ясувалося, потерпілий займається приватним бізнесом і працюючи водієм, доставляє автозапчастини у торговельні точки області. Того дня у ділових справах приїхав у прикордонне в село Косино Берегівського району. Зупинився на узбіччі біля місцевого автомагазину. Відчинивши багажник автобуса, водій-ужгородець став заносити в приміщення крамниці товар. А барсетку з великою сумою грошей необачно залишив на сидінні машини. Щоправда, дверцята зачинив. Коли ж повернувся й сів у кабіну, аби їхати далі, то виявив, що замок автобуса зламаний, а з гаманця зникли гроші. Очам своїм не повірив, адже все сталося серед білого дня, тим паче, що надовго від свого авта він нікуди не відлучався. Навіть подумалося: невже фокусник якийсь пожартував? Однак усе виявилося значно серйозніше – сталася крадіжка, до якої причетні вояжери. Відтак справою про викрадення з машини майже-майже півсотні тисяч грн. зайнялися працівники карного розшуку Берегівського райвідділу міліції. Їм на допомогу прибули досвідчені оперативники обласного управління розшуку. «Опери» розуміли, що, найімовірніше, мають справу з досвідченими злодіями-гастролерами або так званими барсеточниками. Як правило, найчастіше скоюють такі злочини зловмисники з Кавказу. Тож, не гаючи жодної хвилини, взяли за пошуки…  

А у Сваляві їх зупинили…

Невдовзі правоохоронців зацікавила срібляста «Лада Пріора», яка на великій швидкості виїхала в день крадіжки з села Косино. І треба ж такому бути: на тутешньому повороті мало не «врізалася» у авто співробітнииків міліції, що рухалося їм назустріч. Довелося на всякий випадок записати номерний знак й зафіксувати на відеореєстраторі. Тим часом у Косині водій-приватник, продавець, магазину, місцеві жителі автозапчастин уже нервували, ходили, мов самі не свої. Благо, що з райцентру нагодилися оперативники. Відклавши свої службові справи, вони вислухали потерпілого, свідків і почали перегляд записів камери спостереження, яка встановлена навпроти. Оперативники помітили ту ж саму сріблясту автівку, де обікрали «Фольксваген» ужгородця. Відтак на ВАЗ-2170 срібного кольору дали орієнтування по всій області. Невдовзі працівники ДАІ Свалявсього РВВС затримали розшукувану «Ладу Пріору», за кермом заходився 26-річний мешканець Запоріжжя, родом-ходом із Закавказзя. Разом із ним був його 47-річний земляк. Обох кавказців (третій у той час, очевидно, вештався по Сваляві чи десь інде) доставили в тамтешній райвідділ міліції. Під час перевірки з’ясувалося, що чоловіки вже близько десяти років проживають в українському місті Запоріжжя. Наймолодший навіть одружився з українкою. Раніше в поле зору правоохоронців ці чоловіки не потрапляли, не судимі. Один має вищу освіту. Зі слів водія, він разом із двома своїми приятелями приїхав на Закарпаття, аби придбати автомобіль на іноземних номерах (словацьких, чеських, угорських), щоб потім його перепродати в рідному місті.

Навіть конспірація не допомогла…

Трійця поселиласяу приватному готельному комплексі "Ельдорадо" неподалік Сваляви (по трасі на Поляну). Одного дня вони подалися на ринок у м. Мукачево, де набите злодійське око кавказців запримітило чоловіка, який збирав із магазинів, що продають автозапчастини, виторг. Досвідчені та бувалі злодії простежили за ним і зробили висновок, що той займається бізнесом, у його барсетці накопичилася значна сума грошей. Прийняли рішення їхати за ним і у сприятливий момент «грабанути». Так склалося, що зловмисники на «Пріорі» слідували за жертвою з Мукачева до Косина, де, вибравши слушну мить, вирішили свою мерзенну та гидку справу довести до логічного кінця. Дочекавшись, доки водій зайде з товаром у магазин, 26-річний «гастролер» підбіг до його «Фольксвагена», швидко відкрив замок якимись спеціальними ножицями й поцупив із салону наповнену грошима ташку. Настільки діяв холоднокровно, що на вулиці навіть гроші перерахував і сумочку вкинув назад на сидіння. Між іншим, правоохоронці довідалися (щоправда, після затримання, доправлення їх у Берегово та допиту), що злодюжки працювали з доволі сучасними радіопереговорними приладами: той, хто грабував, мав навушники, куди надходила інформація стосовно ситуації на вулиці. Приміром, у Косині двоє візитерів сиділи у затемненій машині (вона була припаркована поруч) й повідомляли, коли водій виходив із магазину та, взявши з автобуса товар, знову прошкував у торговий заклад. За цей мікро-час було зламано дверцята, ухоплено барсетку, пораховано гроші й закинуто її на місце. Ось така собі конспірація заїжджих злодіїв. Їм неабияк поталанило – у гаманці була значна сума гривень. Не врахували непрохані гості лише одного – покидаючи Косино ледь не на крейсерській швидкості, цим стрімким темпом вони й привернули увагу пильних міліціонерів. Звісно, свою роль зіграла відеокамера, яка чітко зафікуксувала всі дії запорізьких «козаків» із далекого Закавказзя на місці цієї нестандартної та зухвалої крадіжки. Та й номери на машині викликали підозру – як-не-як, вони зареєстровані в одній зі східних областей України.

Третього шукають, а слідство триває

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України (Крадіжка). Наразі підозру в скоєнні крадіжки грошей повідомлено 26-річному «барсеточнику». З його старшим спільником правоохоронці ще працюють. Можливо, вдасться витягнути ще якусь інформацію стосовно їхнього рейду з міста на Дніпрі аж на захід – до прикордонного Косина. Третього «гастролера» розшукують. Він теж може дати цінне повідомленя, мовляв, де був у ці дні, які трійця мала наміри у подальшому тощо. Слідство, за словами начальника РВВС Миколи Куриці, у справі триває. Він також наголосив що зараз у нашому краї багато подібних злочинних елементів, які запросто можуть пограбувати, обікрасти, вчинити іншу аферу, до того ж діють професіонально, на зразок того, що показують у західних кінофільмах.

Злодій: "Работу жалко..."

Коли зловмисники на чолі з наймолодшим Іраклієм були доставлені у кабінети РВВС, аби давати пояснення та покази берегівським операм і слідчим, їм показали відео. На кадрах чітко видно, як вони у всій своїй красі чинять злочин у Косині – на  краєчку землі української. Уважно передивившись "кіно", грабіжники були здивовані, що так склалися обставини. Хоча й без запису їх всерівно "вирахували б", бо все ретельно зафіксував відеореєстратор на міліцейській машині, правоохоронці на всякий випадок записали номерні знаки "Пріори" тощо. Можливо, що просто на день-два пошуки затягнулися б. А потім після "перегляду" недвозначно висловилися своїм грузинським акцентом: "Какой красивый наш работа. Вычислили в Мукачево человека с деньгами, приехали в село, пока он таскал запчасти, открыли спецножницами бус, взяли деньги и умчали. Так харашо все сделали, думали, уедем и концы в воду. Но закарпатский милиция сработала еще лучше – ее работа красивее нашей..." Схоже, ця історія стане уроком для тих, хто тільки замріяв стати на слизький кримінальний шлях (гастролерів у тому числі). Бо міліція на варті, пильна та ще плюс сучасні електронно-комунікаційні засоби. Отже, коли все пишеться, все фіскується, випробовувати долю не варто. Бо можна втратити і волю...

МИХАЙЛО ПАПІШ, журналіст

 

24 травня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів