На Закарпатті почастішали випадки харчових отруєнь: як запобігти їх виникненню?

Із настанням літа у краї почастішали випадки виникнення харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій.

 

Особливо актуальною ця проблема стається у святкові дні , коли фіксується групові отруєння людей, які вживали недоброякісні продукти харчування в одному місці.

Зокрема, найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування. Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь, фахівці наголошують на дотриманні правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування та готових страв, а також радять дотримуватись наступних порад:

- тримайте в чистоті кухонне приладдя;

- для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти;

- для вживання у свіжому вигляді фрукти, овочі, зелень упродовж 10 хвилин замочуйте у воді, підкисленій оцтом у співвідношенні 3-4 столові ложки на 1 л, а потім промивайте під проточною водою;

- не купуйте продукти з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою та на стихійних базарах;

- суворо дотримуйтесь технології приготування;

- зберігайте страви за температури не вище +5 °С (холодні готові страви зберігайте не більше 2-х діб, розігріту їжу - не більше 2-х годин);

- будьте особливо уважні при вживанні їжі придбаній в тимчасових, пересувних закладах харчування;

- відмовтесь від вживання в теплу пору року кондитерських виробів із заварним кремом, салатів, заправлених сметаною та майонезом.

- перед уживанням їжі завжди старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей.

Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння (підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос), то не займайтеся самолікуванням і негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Пам’ятайте, щоб уникнути харчового отруєння, необхідно подбати, щоб святкові страви на вашому столі були не тільки смачними, а й безпечними для здоров`я.

 

02 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів